Spring naar de content

IJshockeyer Daniel Sprong verdient het commentaar van Mart Smeets

Soms, heel soms, mis ik Mart Smeets bij Studio Sport. Niet wanneer ik hem als soort foute rapper voorbij zie komen. Wel tijdens de Tour de France – zijn geheven glas tijdens Buenas noches mi amor van Dalida bracht het ultieme zomeravondgevoel. Ook als er een jonge Nederlandse ijshockeyer doorbreekt aan de andere kant van de oceaan. De Mart had het als geen ander van commentaar kunnen voorzien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Daniël Sprong is achttien jaar. Op 8 oktober maakte de jonge Nederlander namens de Pittsburgh Pinguins zijn debuut in de National Hockey League (NHL). Sprong is na Ed Beers, Wayne van Dorp en wijlen Ed Kea pas de vierde Nederlander op het hoogste ijshockeypodium. Een week na zijn eerste wedstrijd maakte de jongeling in een duel met Ottawa Senators zijn eerste goal in de NHL, waarmee hij een groot aandeel had in de 2-0 overwinning van de Pinguins.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is een unieke prestatie in een van de grootste Amerikaanse sporten, daar waar Mart Smeets – naast wielrennen – het liefste verslag van deed. Als ik naar het filmpje van de treffer kijk, denk ik aan de coryfee en hoor hem tegen me praten:

“Kijk eens hoe makkelijk hij zich over het ijs beweegt. Ze willen hem wel stoppen, de sterke mannen van Ottawa Senators – die allemaal ouder zijn dan hij-, maar het lukt ze niet. Ze komen uit ijshockeylanden: Canada, de Vereningde Staten. Hij niet, hij komt uit Nederland. Een land waar ook wordt geschaatst, maar dan in rondjes en met een dweilorkest op de achtergrond. Een land waar je normaal moet doen, omdat dat al gek genoeg is. Een land waar geen ijshockeyers geboren worden.

“Hij verhuisde op zijn achtste met zijn hele gezin naar Canada. Zijn droom achterna: hij moest en zou wél ijshockeyer worden. En nu is het hem gelukt. Hij laat ze de ijzers van zijn schaatsen zien. Vorige week debuteerde hij, achttien lentes jong. U hoort het goed mensen acht-tien jaar pas. Tussen al die grote gozers die hem allemaal rauw lusten, die kleine Nederlanders als ontbijt eten. En nu krijgt hij de puck aangespeeld en ramt deze achter de goalie. Instinctief, alsof hij nooit anders heeft gedaan. ‘Wij’ hebben een ijshockeyer.”

“Senk joe, Daniël Sprong, senk joe very much.”

Onderwerpen