Spring naar de content

Rugby: naast brute krachtsport ook een prachtig spel

Over de harde tackles, rucks en mauls tijdens het WK Rugby wordt volop geschreven. Je zou bijna vergeten dat rugby naast een krachtsport ook een prachtig spel is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Met de kwartfinales van het WK Rugby in Engeland voor de boeg kan er worden teruggekeken op de enerverende eerste maand van het toernooi. In de groepsfase van het toernooi werd Engeland op Nederlandse wijze afgedroogd, waren er verrassingen als de heroïsche winst van Japan op rugbygrootmacht Zuid-Afrika en kregen de liefhebbers heerlijke rugbymomenten voorgeschoteld.

Argentinië, Australië, Frankrijk, Ierland, Nieuw-Zeeland, Schotland, Wales en Zuid-Afrika zijn nog in de race voor de wereldtitel. Van deze overgebleven rugbynaties maakten de Poema’s uit Argentinië de meeste punten in de groepsfase. Liefst 179 punten verzamelden de Zuid-Amerikanen tijdens de vier groepswedstrijden.

Een try levert bij rugby de meeste punten (vijf) op. Het oogt makkelijk, wanneer de spelers de bal soepel van hand tot hand laten gaan en door de verdediging van de tegenpartij glijden, maar het is een van de moeilijkste onderdelen van het spel. Tijdens de groepsfase werden in veertig wedstrijden 231 tries gevierd. Nieuw-Zeeland maakte tijdens de vier groepswedstrijden 25 tries in een relatief eenvoudige poule, de meeste van alle overgebleven kandidaten voor de wereldtitel. De All Blacks gaven in hun wedstrijd tegen Georgië het schoolvoorbeeld van een try. Met de snelheid van het licht snelde Waiseke Naholo door de Georgische rangen en scoorde daarmee de snelste vijfpunter van het toernooi.

Bijna altijd punten
Het komt weleens voor dat de verdedigingen zo sterk staan dat er voor beide ploegen geen doorkomen aan is. In het voetbal zou de wedstrijd negen van de tien keer eindigen in een bloedeloze 0-0. De laatste keer dat in het internationale rugby ‘de brilstand’ na het laatste fluitje van de scheidsrechter nog op het bord stond, was in de tijd van het polygoonjournaal.

In 1964 eindigde het duel tussen Nieuw-Zeeland en Schotland in een historische 0-0. Gelukkig is daar de penalty, waardoor er sindsdien altijd wel een keer gescoord wordt. Als een van beide partijen een overtreding maakt, mag de tegenpartij de bal vanaf de grond tussen de palen proberen te schieten. Het kickende team mag drie punten bijschrijven wanneer dit lukt. De wedstrijd tussen Australië en Wales in de groepsfase was er een van penaltynemers. Er werden geen tries gescoord, maar dankzij Dan Biggar (Wales) en Bernard Foley (Australië) viel er toch voldoende te genieten in het Millenium Stadium.

Misschien wel een van de moeilijkste onderdelen van het spel is de dropgoal. Het lijkt eenvoudig: de bal moet met een dropkick vanuit open spel tussen de doelpalen worden getrapt. Rugbylegende Johnny Wilkinson won met een dropgoal in de laatste minuut van de WK-finale van 2003 in en tegen Australië de grootste rugbytitel voor Engeland. De uitvoering van de dropgoal is daarentegen ongelooflijk moeilijk. Het feit dat er dit toernooi slechts drie zijn gescoord, zegt genoeg. Nicolas Sanchez wordt gezien als de Argentijnse specialist en maakte tegen Georgië een dropgoal.

Rugby is meer dan alleen harde tackles en mauls. Een puntgave dropgoal, mooie aanval of goede combinatie die door de vijandige linies horen net zo goed bij de sport. Met een beetje geluk valt daar ook tijdens de kwartfinale weer volop van te genieten.

Kwartfinales WK Rugby
Zaterdag 17 oktober
Zuid-Afrika – Wales (17.00 uur)
Nieuw-Zeeland – Frankrijk (21.00 uur)

Zondag 18 oktober
Ierland – Argentinië (14.00 uur)
Australië – Schotland (17.00 uur)

Alle kwartfinales zijn te zien op RTL7. De WK-finale is op 31 oktober om 17.00 uur.

Onderwerpen