Spring naar de content

Zo veel verdient de overheid aan Schiphol, de NS en de Staatsloterij

Minister Dijsselbloem van Financiën heeft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten wat de staatsdeelnemingen van de overheid opgeleverd hebben voor de staatskas. In het afgelopen jaar waren de deelnemingen goed voor maar liefst 863 miljoen euro. En dat is meer dan in de jaren ervoor. Wie verdienen dat geld voor Nederland?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Remco Rous

De overheid heeft heel wat staatsdeelnemingen in Nederlandse bedrijven. Neem bijvoorbeeld EBN, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de inkomsten die de staat verkrijgt uit de winning van olie en gas in Nederland. EBN investeert onder andere in gaswinningsactiviteiten en is betrokken bij de verkoop van aardgas. Negen van de tien mensen heeft waarschijnlijk nog nooit gehoord van EBN, maar toch is het van ons allen.

Opvallend genoeg zijn de kaskrakers bedrijven die stuk voor bekender zijn dan bijvoorbeeld EBN. In de top van de meest rendabele bedrijven voor de overheid, vinden we namen als Schiphol, Tennet, Gasunie en de NS. Een minder bekende is UCN, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de techniek van het verrijken van uranium. Toch is het bedrijf goed voor een tweede plaats in het lijstje van rendabele bedrijven.

Verreweg het meeste dividend werd het afgelopen jaar uitgekeerd door de Gasunie. Het bedrijf is dan ook honderd procent eigendom van de Nederlandse staat. Gasunie is verantwoordelijk voor het onafhankelijke beheer van het gastransport in Nederland. Daarnaast heeft het bedrijf ook een netwerk in Noord-Duitsland en werkt het mee aan pijpleidingen in de Baltische Zee. Het bedrijf maakte in 2014 603 miljoen winst, waarvan 362 miljoen terugvloeide naar de staat.

Een andere transporteur, maar dan voor elektriciteit, levert ons ook een heel wat euro’s op. Tennet, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het Nederlandse elektriciteitsnet is eveneens honderd procent eigendom van de staat. De winst van het bedrijf kwam in het afgelopen jaar uit op 418 miljoen euro en daarvan ging 116,5 miljoen euro naar de staatskas.

Buitenland
Schiphol draaide in 2014 een topjaar. Nog nooit reisden er zoveel passagiers via de luchthaven en dat zien we terug in de cijfers. Het luchthavenconcern maakte maar liefst 272 miljoen euro winst.

En ja, u leest het goed: luchthavenconcern. Schiphol is namelijk een groter bedrijf dan velen denken. Het bedrijf heeft deelnemingen in luchthavens in Parijs en Brisbane en is eigenaar van andere Nederlandse luchthavens als Eindhoven en Rotterdam Airport. Het geld wordt allang niet meer alleen verdiend in de Haarlemmermeer.

De andere kip met de gouden eieren verdient ook een deel van het geld over de grenzen: de Nederlandse Spoorwegen. Wie regelmatig in de Groot-Brittanië te vinden is, kent het merk Abellio waarmee de NS openbaar vervoer aanbiedt, onder andere aan de overkant van het Kanaal.

Het bedrijf boekte over 2014 een winst van 180 miljoen. Daarvan kreeg de staat 48 miljoen uitgekeerd. En zo verdienen we in Nederland gek genoeg aan de buitenlandse treinreiziger.

Écht oer-Hollandse winst is er ook nog, volledig afkomstig uit de portemonnee van de Nederlander, althans de Nederlander die zo af en toe een gokje waagt. De Staatsloterij was in 2014 goed voor 82,9 miljoen euro aan dividend.

Volgend jaar kan dit maar zo eens het laatste jaar zijn dat de overheid zoveel geld uit de loterij haalt. Lotto en de Staatsloterij zijn namelijk voornemens te fuseren en daar hoort een andere staatsdeelneming bij. Wie de krenten dan uit de pap mag vissen, is afwachten.