Spring naar de content

België is het beste voetballand ter wereld. De boel staat op zijn kop

Vijftien jaar geleden trakteerde de Belgische bondscoach Robert Waseige ons, de verzamelde journalisten, voor de training van de Rode Duivels op een pintje. En nog één en daarna nog één, hoeveel je er eigenlijk maar wilde. Tijdens de oefensessie was het vervolgens de normaalste zaak van de wereld dat Waseige lekker wegdommelde op het bankje in de dug-out. Zo belangrijk was dat voetballen nou ook weer niet. Het was het jaar 2000, we logeerden in een oude abdij en stonden aan de vooravond van het EK in België en Nederland. De voetbalwereld zag er, onder de rook van Turnhout, een stuk onschuldiger uit. Maar hoe anders is de situatie nu. België is het beste voetballand ter wereld en favoriet voor de Europese titel volgend jaar in Frankrijk. Daar is de laatste vijftien jaar, in het post-Waseige tijdperk, dus iets heel erg goed gegaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

De aanvoerder van toen is de bondscoach van nu. Marc Wilmots, net als Waseige een Waal, maar daarmee houdt de vergelijking wel zo’n beetje op. Wilmots ontvangt het journaille niet met bier, voor zo ver mij bekend, en zit ook niet weg te dommelen onder de zon op een bankje tijdens de training. Het succes van de Belg is de laatste dagen een beetje onderbelicht gebleven in Nederland, mede door toedoen van het eigen falen natuurlijk. België als nummer één van de wereld… De boel staat op z’n kop, helemaal nu ook de Belgische broertjes Dimitri Vegas en Like Mike de jaarlijkse DJ Mag top 100 verkiezing gewonnen hebben, voorheen toch altijd een Nederlandse aangelegenheid met jongens als Hardwell, Garrix, Tiësto en Van Bueren. Maar nee hoor, ze zijn links en rechts ingehaald door iemand die Like Mike heet.

2015-10-13 22:51:22 Belgium's head coach Marc Wilmots (C) celebrates during the Euro 2016 qualifying football match between Belgium and Israel, at the King Baudouin Stadium, on October 13, 2015 in Brussels. AFP PHOTO / JOHN THYS
Marc Wilmots (midden) viert de overwinning op Israël

‘Sprookjes bestaan’
De opwinding in Belgenland is natuurlijk volkomen begrijpelijk. Aad de Mos, de uitvinder én ontdekker van het Belgische voetbal, zei in Belgische kranten dat het nu tijd wordt, ‘voor jullie’, om iets te winnen. Het potentieel is aanwezig. ‘Sprookjes bestaan’, schreef De Standaard, na de ‘galavoorstelling tegen Israël (3-1). ‘Voor wat het waard is: WE ZIJN NUMMER ÉÉN VAN DE WERELD!’ schreeuwde @sporza, ongebruikelijk hard voor Belgische begrippen. “Maar daarom niet minder terecht”, zei bondsvoorzitter De Keersmaecker. “Die eerste plaats op de FIFA-ranking maakte het allemaal een beetje mooier dan we verwacht hadden”, sprak hij glunderend.

Het is ook mooi, kijk maar:
1. België 1440 punten
2. Duitsland 1388 punten
3. Argentinië 1383

‘Een beetje onwezenlijk’
De Keersmaecker noemde het een dag later ‘nog altijd een beetje onwezenlijk’. Volkomen logisch natuurlijk, maar hij sprak ook daadkrachtige woorden. “Ik heb het gevoel dat we die ranglijst onmiddellijk willen relativeren, maar we staan terecht op die eerste plaats, op basis van sportieve criteria. Nu moeten we laten zien dat we niet zomaar de nummer één zijn. We mogen dus met gezonde ambitie naar het EK gaan, maar het toernooi winnen is natuurlijk nog iets anders.” “Ik krijg dat buiten België aan niemand uitgelegd”, mopperde Johan Boskamp, “die twijfel.” “Wees gerust”, zei Vincent Kompany, “België is klaar voor wat gaat komen.”

2015-10-13 20:47:11 epa04976698 Vincent Kompany of Belgium reacts with the supporter after the UEFA Euro 2016 qualifying group B soccer match between Belgium and Israel at the King Baudouin stadium in Brussels, Belgium, 13 October 2015. EPA/LAURENT DUBRULE
Vincent Kompany na de wedstrijd tegen Israël

De historische eerste plaats op de FIFA-ranking was ‘niet echt een prijs om speciaal te vieren’ zei de aanvoerder. “Maar het is een zeer mooie prestatie en ik ben er wel ontzettend fier op. Ik heb het meegemaakt dat we tachtigste stonden. Hoe straf is het niet dat Nederland niet naar het WK gaat en wij nummer één van de wereld zijn?” Blijft toch jammer, dat die Belgen ons er altijd bij moeten slepen als ze zelf eens succesvol zijn.

Alles pakken
Nummer één van de wereld? “Dat staat mooi op mijn CV en op dat van de spelers,” zei bondscoach Marc Wilmots. “Wie kan dit zeggen? Je moet alles pakken, wat je kan pakken. Hier mogen we als land fier op zijn.” Als hij straks Europees kampioen wordt in Frankrijk draagt hij de titel vast en zeker op aan Robert Waseige, de oervader van de huidige, Belgische successen.

2015-10-13 20:47:11 epa04976700 Supporter of Belgium during the UEFA Euro 2016 qualifying group B soccer match between Belgium and Israel at the King Baudouin stadium in Brussels, Belgium, 13 October 2015. EPA/LAURENT DUBRULE
De ‘fiere’ supporters van België

Zondagavond speelt Kortrijk tegen Charleroi. Echt een wedstrijd om eens uitgebreid voor te gaan zitten. To do-lijst: aardappelen snijden en een kratje Belgisch bier koud zetten!

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: voetbal.