Spring naar de content

Binnenkijken: de keuken van een foodie

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: de keuken van foodie en ‘smulpaapje’ Susan Aretz.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Treed binnen in het domein van Susan Aretz, foodie met een missie. Sinds 2012 heeft ze haar eigen bedrijf Smulpaapje. Het begon als een uit de hand gelopen tweet. “Ik wilde met mijn dochter gaan eten en vond alleen maar restaurants met pannenkoeken. Er moest toch wel wat meer mogelijk zijn? Mijn dochter is namelijk dol op lekker eten, en dat hoeft niet altijd patat of kip met appelmoes te zijn. Ik tweette mijn frustratie en kreeg veel bijval.”

hp binnenkijken susan kruiden
De vele kruiden in een keukenkastje

Kinderen houden volgens Aretz namelijk best van lekker eten, in ieder geval meer dan dat hun ouders verwachten. Zo bepaalt haar vijfjarige dochter een keer per week het avondmaal, het liefste is dat sushi, maar laatst was dat nog pasta met spruitjes. Spruitjes ja. Smulpaapje is een website met daarop een overzicht van restaurants waar voor kinderen goed en lekker eten wordt gemaakt, er staan lekkere recepten op waar kinderen en ouders blij van worden, culinair nieuws en interviews met bekende chefs. In april kwam bovendien het eerste kookboek Wat eten we vandaag? uit.

hp binnenkijken susan brownies
De brownies van Jochem Myjer

Brownies
Van zo’n foodie met een missie verwacht je wel een flinke keuken. Inderdaad. Een grote, strakke keuken, veel lades en kastjes, ontelbaar keukentools en mysterieuze apparaten.  Onder toezicht van een schilderij van Selwyn Senatori met de dubbelzinnige tekst I love to feed you my love, is Aretz hier van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat te vinden. Voor business, want er moeten immers recepten en  foto’s gemaakt worden, maar natuurlijk ook voor eigen pleasure. “Ik heb altijd wel trek in iets. Appeldonuts uit de oven, pulled pork van de bbq of zoals vanmorgen verse brownies.” En dat zijn niet zomaar brownies, maar de favorieten van cabaretier Jochem Myjer. “Ik maakte ze een keer voor hem voor na zijn show, hij verklapte dat hij ze lekkerder vond dan die van het Amstel Hotel. Hij heeft er nog wat te goed trouwens…”

hp binnenkijken susan boeken
Foodies halen inspiratie uit de vele kookboeken
hp binnenkijken susan kitchenaid
Haar verlovingsring: de KitchenAid

Verlovingsring
Haar grote trots is lichtroze en heeft een prominente plek in de keuken: de KitchenAid. “Het is mijn verlovingsring. Ik hoefde geen klein doosje van mijn man, toen hij me ten huwelijk vroeg. Deze keukenmachine past dan wel niet om mijn vinger, maar ik gebruik hem wel elke dag. Kloppen, kneden, mixen, hij kan bijna alles!” Verder nog meer mooie apparaten: de slowjuicer, een pizzaoven en de heilige graal en onmisbare tool in de ochtend: de percolator. “De messenset is ook heilig, die gaat zelfs mee op vakantie.” In de keuken verder nog een subtiel stapeltje kookboeken, maar verderop in de woonkamer een grote kast die hiervan uitpuilt. Aretz hoefde geen walk-inn closet voor haar kleding, maar juist een voor de berging van voorraad en foodpost. Foodies krijgen namelijk van bedrijven producten opgestuurd om uit te proberen en hopelijk ook over te schrijven op hun website. “Ik kom niet overal aan toe, maar wat ik niet gebruik geef ik aan de Voedselbank. Weggooien is zo zonde.”

#foodie4everfitgirlnever
Wat is het lievelingseten van een foodie? Simpel: “Alles wat met liefde gemaakt is, dat proef je echt. Ik heb een intense liefde voor alles wat met eten en drinken te maken heeft. Maar met mate, want een foodie zijn is niet zo best voor je figuur (lacht). Ik gebruik op twitter daarom vaak #foodie4everfitgirlnever.” Tot slot nog wat tips van Smulpaapje: Genieten moet, eet echt eten, koop bewust, maar eet ook niet meer dan nodig en eet vooral lekker met z’n allen aan tafel.

Uitgelichte foto: Rinze Vegelien