Spring naar de content

Sprinter Giovanni Codrington gaat gamend richting Rio 2016

Wat doet een topsporter eigenlijk op de momenten wanneer hij of zij niet bezig is met sporten? In deze rubriek worden sporters bevraagd naar hun leven buiten de sportwereld. In aflevering zes sprinter Giovanni Codrington (27). Om zo af en toe af te remmen, dompelt hij zichzelf graag onder in een gamewereld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lennart Bloemhof

Als Giovanni Codrington een spel koopt, is dat nooit een overhaast besluit. Hij leest eerst recensies, volgt het nieuws en luistert naar wat kenners en vrienden zeggen. “Daar komt bij dat het er goed uit moet zien, het verhaal lang moet zijn, of het moet online te spelen zijn. Want als ik binnen twee dagen met een spel klaar ben, word ik daar niet vrolijk van. En mijn vriendin ook niet”, zet Codrington de strenge aanschafcriteria uiteen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Giovanni Codrington.
Giovanni Codrington.

Maar wanneer hij eenmaal zijn spel heeft gevonden, dan kan Codrington ook zomaar zes dagen per week onophoudelijk voor de televisie zitten. “Dan wil ik blijven spelen”, zegt hij. Het liefst loopt hij met zijn virtuele ik rond in zogeheten role-playing games. Spellen waarbij de speler een eigen karakter bestuurt in een open, imaginaire wereld en waarin hij of zij op een eigen manier karakters kunnen ontwikkelen.

Ontspanning
Gaming. Het is een van de populairste hobby’s en de industrie is een van de snelste groeiende ter wereld. Dat ook topsporters zo af en toe gamen, is daarom geen verrassing. Codrington speelt al spellen sinds hij een jonge tiener was. “Voor mij was het altijd ontspanning na iets, vroeger bijvoorbeeld na een schooldag.”

Het begon met een computer, waarop hij het eind jaren negentig populaire schietspel Delta Force speelde. Daarna kreeg Codrington een Game Boy. Daar speelde hij vooral Pokémonspelletjes op. Later ruilde hij die GameBoy met iemand voor een Nintendo64. Maar zijn allereerste eigen spelcomputer was een PlayStation. “Die was door een van mijn vrienden gekraakt, dus daar had ik heel veel spelletjes voor”, aldus Codrington.

Tegenwoordig heeft hij thuis een PlayStation 4 staan. Tussen die eerste en laatste PlayStation zat nog een Xbox 360. Op de Xbox speelde hij met een groep het schietspel Call of Duty. Even schuurden ze met hun zogeheten clan zelfs tegen de wereldtop aan. “Ik woonde toen nog bij een vriend in huis, in Duiven. Hij stond in de top honderd van de wereld. Dan zat hij op zijn tv-scherm te gamen en ik had bij hem op de kamer mijn Xbox aangesloten op een computerscherm, zodat we samen konden spelen.”

Anime
Gamen is voor hem even weg zijn uit de soms hectische topsportwereld. “Een wedstrijd of training gaat weleens slecht, of er is iets anders waardoor ik even iets anders wil. Dan is gamen ideaal. Even niet aan atletiek denken”, legt Codrington uit.

Zijn favoriete game? “De hele Final Fantasy-reeks”, zegt Codrington na een korte denkpauze. “Alles aan die spellen zit goed in elkaar. De verhaallijn, de manier van spelen.” De Final Fantasy-serie is vooral populair in Japan. Dat Codrington juist dergelijke spellen leuk vindt, is niet vreemd gezien een andere hobby van hem. Hij heeft een zwak voor Japanse tekenfilms, oftewel anime. “Maar dan wel de volwassener tekenfilms hoor”, verzekert de sprinter.

Blaren
Als het over gamen gaat, gaat het ook al snel over gameverslaving. Daarover heeft de in Paramaribo geboren atleet zich nooit zorgen gemaakt. “Ik kan ook zo een paar maanden niet of nauwelijks spelen. Zoals bijvoorbeeld de afgelopen tijd, toen ik op vakantie ben geweest met mijn vriendin en wat leuke dingen met vrienden heb gedaan.”

Soms koopt hij één spel per maand, soms eentje in het half jaar. “Het hangt ervan af wat er uitkomt”, zegt Codrington. Voor zijn PlayStation 4 heeft hij nu slechts twee spellen in de kast staan: online schietspel Battlefield 4 en sinds kort role-playing game The Witcher 3. Hij aast nog op een spel dat in maart volgend jaar uitkomt (het tactische schietspel The Division, red).

The Witcher 3
The Witcher 3

Sportspellen schaft hij overigens bijna nooit aan. Heel soms is er weleens een voetbalspel in huis gehaald, om in de woonkamer met vrienden te spelen. Codrington: “En in het verleden nam ik mijn Xbox mee op trainingskampen. Daar had ik dan zo’n Olympische Spelen-spel bij, waar je bijvoorbeeld bij sprinten heel snel op knopjes moest rammen. Dat heeft menig teamgenoot blaren opgeleverd.”

Codrington wil zich met de estafetteploeg plaatsen voor de Spelen van Rio. De komende tijd zal de focus bij de sprinter wat minder op gaming liggen. De PlayStation gaat in ieder geval niet mee op reis. “Maar dat deed ik al een tijdje niet meer. Dat ding is veel te groot en te duur”, zegt hij lachend.

Onderwerpen