Spring naar de content

Anti-amusementspark Dismaland is gesloten, gelukkig is er de aftermovie

Het doel van Dismaland is geslaagd. Het anti-amusementspark van kunstenaar Banksy trok een ingeslapen kustplaatsje uit de goot en drukte ons met de neus op de feiten. Filmmaker Jamie Brightmore legde de dystopische tegenhanger van Disneyland vast op camera.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Ondanks het feit dat Dismaland op het eerste oog niet veel verschilt van een familiepark moest het volgens de achterliggende gedachte van Banksy niet entertainen. Met zijn ‘Bemusement Park’ maakt hij wereldnieuws van het ingeslapen Engelse kustplaatsje Weston-super-Mare. Drie weken na de sluiting van het park en de conclusie van het project is er reden tot terugkijken.

Dismaland trok dagelijks meer dan vierduizend bezoekers vanuit alle uithoeken van de wereld, en er stonden iedere dag honderden mensen in de rij hopend op een ticket. Al die mensen moesten natuurlijk ook wat eten en drinken. Daarmee had het project van Banksy een uitermate helende werking op de economie van Weston. De hotels van het ingedutte kuuroord zaten de gehele maand september vol en ook de vervoersbedrijven met extra diensten bezoekers naar Weston bracht. Het leverde de Britse treinmaatschappij Great Western Railways 4.5 miljoen pond aan extra inkomsten op. Ironisch, aangezien het grote bedrijf nu heeft geprofiteerd van Banksy’s antikapitalistische project.

Toch is dat geen probleem voor de kunstenaar. “Ik kwam hier iedere zomer tot mijn zeventiende,” vertelde hij tegen de BBC. “Ik ben juist blij dat ik ook veel kleine bedrijven hier heb kunnen helpen.” Dat is een waarheid als een koe, want alles bij elkaar bracht Dismaland 30.4 miljoen pond op aan inkomsten voor de lokale gemeenschap in Weston. Daarnaast kan Banksy met hulp van collega’s als Damien Hirst wel zijn boodschap de wereld in katapulteren.

Dat veelal negatieve beeld van onze huidige aardbol werd ook door filmmaker Jamie Brightmore herkend. Hij maakte een onofficiële aftermovie.

Onderwerpen