Spring naar de content

De Tour van 2016 is voor klimmers. Of toch niet?

Toen Tom Dumoulin vorige week te gast was bij De Wereld Draait Door nam hij alvast een voorschot; de kans bestond dat hij de Tour de France niet zou rijden, zei hij tegen een verbouwereerde Matthijs van Nieuwkerk. Hij wilde zich goed voorbereiden op de Olympische Spelen een kleine maand later. Na het zien van het Tourschema van volgend jaar trekt Neerlands wielerhoop in bange dagen echter nog geen conclusies.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Terwijl rondebaas Christian Prudhomme dinsdagmiddag het parcours van de Tour de France van 2016 ontvouwde, kon de vanuit de zaal toekijkende Chris Froome een glimlach niet onderdrukken. Het rittenschema lijkt op het ranke lijf van de tweevoudig winnaar van de grootste grote ronde geschreven. De Brit toonde zich bijzonder content op Twitter.

Dat zou automatisch betekenen dat Dumoulin minder te zoeken heeft in Frankrijk. Op het eerste gezicht lijkt de ronde te veel beklimmingen te bevatten om zich (op dit moment in zijn carrière) te meten met bijvoorbeeld Froome. Toch is de Limburger nog niet bereid de Tour af te schrijven. Sterker nog, tegen de NOS zei hij zelfs kansen te zien: “Het is een schema dat mij in eerste instantie goed zou moeten kunnen liggen, mede ook door het beperkte aantal aankomsten bergop.”

Na Tourstarts in Leeds en Utrecht, is de Grand Départ van de 103e Tour de France weer in het land dat zijn naam aan de wedstrijd heeft verbonden – in Mont Saint-Michel. Tijdens de ronde wordt wél over de landsgrenzen gekeken: het peloton wordt door Spanje, Andorra en Zwitserland geleid. 

De trektocht door en rondom Frankrijk telt in totaal negen bergritten. Al in de vijfde etappe worden de klassementsrenners voor de eerste maal getest wanneer de finishlijn is getrokken in het Centraal Massief. Drie dagen later rijdt het peloton de Pyreneeën in, waar twee zware ritten wachten. Op Quatorze Juliet eindigt de etappe met een beklimming van de Mont Ventoux. Froome was in 2013 de laatste winnaar op de beroemde col. In de slotweek zullen de Alpen net als in de afgelopen editie het laatste obstakel vormen.

Tussendoor rijden de renners volgend jaar juli 54 tijdritkilometers, verdeeld over twee etappes. In de tweede week – een dag na de beklimming van de Ventoux – staat er een glooiende race tegen de klok met een lengte van 37 kilometer gepland – hét domein van Dumoulin. Drie dagen voor de laatste etappe in Parijs wordt een 17 kilometer lange klimtijdrit gereden.