Spring naar de content

Expo: het Laatste Avondmaal door de lens van een foodstylist

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Willemien van den Broek uit Bennekom.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Willemien van den Broek (Otterlo, 1967) studeerde in 2014 af aan Academie Artemis in Amsterdam, afstudeerrichting: Foodstyling.

Over mijn werk
"We leven in een snelle samenleving, die is ingesteld op gemak en vluchtigheid. En dat zie je ook terug in ons consumptiegebruik. Hierdoor raken we steeds verder verdwaald in het grote aanbod van voedsel en tegenstrijdige informatie over dat voedsel. De macht en invloed van de grote voedselketens, maar ook de blindheid bij de consumenten maken mij ongerust. Als we daar iets tegen willen doen is het belangrijk dat eten weer wordt gewaardeerd."

"In de fotoserie ‘Het Laatste Avondmaal’ geef ik de positieve en de negatieve aspecten van eten weer, evenals de radicalisering van de voedselketen. Met als uitgangspunt de bekende uitspraak van de bekende Franse gastronoom Jean Brillat-Savarin (1755-1826): 'Zeg me wat je eet en ik zeg je wie je bent' heb ik niet alleen het karakter van Judas de verrader, maar ook de persoonlijkheden van de andere apostelen in beeld vormgegeven."

"Door gestileerde situaties te creëren en vervreemdingen aan te brengen (door onder andere slachtafval in de foto's te verwerken - 'voedsel' waar we bang voor zijn, dat we liever niet willen zien) laat ik een tegenstelling zien als lust en pijn. Aan de ene kant staat het haaks op elkaar, aan de andere kant hóren ze ook bij elkaar. Door mensen naar deze beelden te laten kijken, probeer ik ze te prikkelen en iets los te maken, zo hoop ik een bewustwording op gang te kunnen brengen."

Meer werk van Willemien van den Broek vindt u hier.

Het Laatste Avondmaal
Concept en styling: Willemien van den Broek
Fotografie: Annette Hendriks

Petrus
Petrus
JacobusDeToegewijde
Jacobus De Toegewijde
Johannes
Johannes
Andreas
Andreas
Filippus1
Filippus
Bartholomeu¦ês
Bartholomeus
Mattheu¦ês2
Mattheüs
Thomas
Thomas
JacobusDeBezettene
Jacobus de Bezetene
Thaddeu¦ês
Thaddeüs
Simon
Simon
Judas
Judas
LA.1
Het Laatste Avondmaal
LA.2
Het Laatste Avondmaal

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in HP/De Tijd Expo wilt tonen? Neem dan contact op.