Spring naar de content

Fotoserie: waar de kinderen van vluchtelingen slapen

Soms lijkt het alsof door alle journaalbeelden, Facebookdiscussies of het ellenlang politiek gebakkelei de essentie van de humanitaire crisis aan ons voorbijgaat. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Laten we daarom eens kijken naar de kern van het probleem. Even geen oververhitte termen als ‘testosteronbommen’ of ‘gelukszoekers’ bezigen. Gewoon eens denken in ‘mens-medemens’, en niet politiek links of rechts. Er is een groep voor wie niemand een excuus kan bedenken om ze niet voor asiel in aanmerking te laten komen: kinderen.

Totdat ze een veilig heenkomen hebben gevonden slapen ze waar dat die nacht moet. In het gras aan de Servisch-Hongaarse grens, op een matje in een park in het centrum van Belgrado, of op een bankje op het Griekse eiland Kos.

De Zweedse fotograaf Magnus Wennmann, winnaar van twee World Press Photos maakte de indrukwekkende fotoserie Where The Children Sleep. Hij trok langs de bekende bottlenecks langs de route die de vluchtelingen, van het Midden-Oosten via Turkije en Griekenland door de Balkan en Hongarije. Op deze plekken fotografeerde hij de slapende kinderen.

Het resultaat is surrealistisch en verdrietig tegelijk. Hieronder een greep uit de meest sprekende beelden. De volledige fotoserie met uitgebreidere beschrijving van de geportretteerde kinderen kunt u hier vinden.

AHMAD2
Ahmad, 7 jaar oud. Foto: Magnus Wennmann.
SHAM1
Sham, 1 jaar oud. Foto: Magnus Wennmann.
ABDULKARIM1
Abdulkarim, 17 jaar oud. Foto: Magnus Wennmann.
ABDULLAH2
Abdullah, vijf jaar oud. Foto: Magnus Wennmann.
AHMED1
Ahmed, zes jaar oud. Foto: Magnus Wennmann.
TAMAM2
Tamam, 5 jaar oud. Foto: Magnus Wennmann.
Ralia en Rahaf, zeven en dertien jaar oud.
Ralia en Rahaf, zeven en dertien jaar oud. Foto: Magnus Wennmann.
Amir, twintig maanden oud
Amir, twintig maanden oud. Foto: Magnus Wennmann.