Spring naar de content

Deze temperatuur is optimaal voor de economie

Economische activiteit piekt bij een gemiddelde jaarlijkse temperatuur van 13 graden en lijdt wellicht meer onder de klimaatverandering dan gedacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Economische productiviteit is het hoogst bij een gemiddelde jaartemperatuur van 13 graden Celcius. Dat melden Amerikaanse wetenschappers in het vakblad Nature.

De onderzoekers wilden nagaan wat het effect van het klimaat is op de economie. Ze vergeleken de economische productiviteit in 166 landen tussen 1960 en 2010. In plaats van warme met koude landen te vergelijken – weinig zinvol omdat landen op veel andere vlakken van elkaar verschillen – vergeleken ze landen met zichzelf in koudere en warmere jaren.

De wetenschappers stellen vast dat technologische vooruitgang en toegenomen welvaart sinds de jaren 1960 de relatie tussen klimaat en economie niet hebben veranderd. Daaruit besluiten ze dat de opwarming in die periode blijkbaar niet tot aanpassingen heeft geleid die de economie beter bestand maken tegen hogere temperaturen. Er zijn volgens de onderzoekers ook weinig aanwijzingen dat rijke landen minder gevoelig zijn voor opwarming. Aanpassing aan de klimaatverandering zou dus wel eens moeilijker kunnen zijn dan gedacht.

De wetenschappers schatten dat in een (onwaarschijnlijk) scenario waarin verder niets meer wordt gedaan om de klimaatverandering tegen te gaan, zo’n driekwart van de landen in 2100 armer zal zijn dan ze zouden zijn in een wereld zonder klimaatverandering. De wereldwijde economische productie zou met bijna een kwart dalen.

Het gaat echter om projecties met heel wat onzekerheden. Er is ook een (kleinere) kans op positieve effecten, en dan vooral in de rijkste landen, die nu een wat kouder klimaat hebben. “Vooral in een aantal Europese landen ligt de gemiddelde temperatuur een beetje onder de optimale temperatuur”, zegt hoofdauteur Marshall Burke (Stanford University). “De historische data laten zien dat die landen het beter deden in bovengemiddeld warme jaren, dus zouden ze kunnen profiteren van de opwarming.”

“Maar de belangrijkste conclusie van ons onderzoek is dat de mondiale impact van de klimaatverandering ingrijpender kan zijn dan we dachten”, zegt Burke. “Dat betekent ook dat investeringen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen op lange termijn rendabeler zijn dan we nu aannemen.”

Onderwerpen