Spring naar de content

Een lesje beursmanipulatie van de farmaceut, en afvallen met Oprah

Het was weer genieten op de beurzen. Tussen al het kwartaalcijfergeweld kwam de ECB met een rentebesluit. Onze centrale bankiers lieten het beleid ongewijzigd, maar ECB-opperhoofd Super Mario hield beleggers een vette worst voor en wist de aandelenkoersen flink omhoog te praten. De Italiaan strooit in de feestmaand december mogelijk meer bankbiljetten in de markt. En wij maar denken dat Sinterklaas uit Spanje komt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Het grootste spektakel speelde zich af in de Amerikaanse farmaceutische sector. In de VS, waar het spel harder wordt gespeeld dan op het oude continent, vond er rond het aandeel van farmaceut Valeant Pharmaceuticals een knap staaltje koersmanipulatie plaats.

Citron Research zette een rapport online waarin werd beweerd dat Valeant via heimelijke dochterondernemingen doosjes medicijnen verschuift binnen het eigen bedrijf en daarmee zijn omzet frauduleus opvoert. Herinneringen aan Baan Company en Ahold, onze vaderlandse kampioenen in omzetblazen, doemden op. Citron vergelijkt de boekhoudfraude bij Valeant met die van de Amerikaanse energiereus Enron, die in 2001 ten onderging.

Achter de eenmanszaak Citron Research zit de activistische short seller Andrew Left. Voor de leken, met een shortpositie verdien je geld wanneer de koers van een aandeel daalt. Het rapport van Citron over Valeant leest als een spannend conspiracy-verhaal, maar meldt niet wat voor een positie Left zelf heeft. Left, die zijn loopbaan ooit begon in de roemruchte boilerrooms, bevestigde naderhand wel tegen beurszender CNBC dat hij short zit in Valeant.

Het aandeel Valeant zakte na het rapport 40 procent. Kassa dus voor Left. Valeant kwam snel met een reactie en spraak van een ‘foutief’ rapport van Citron. Het koersverlies liep daarop wat terug tot 19 procent. Waar rook is, is vuur, denken beleggers meestal, en een dag later ging het aandeel verder onderuit.

Bill Ackman, een andere bekende activistische belegger die dik in Valeant zit, spraak zijn vertrouwen uit in het bedrijf en liet weten 2 miljoen aandelen te hebben bijgekocht. Ackman tracht daarmee vooral zijn eigen positie te redden. Via investeringsfonds Pershing Square Capital is Ackman één van de grootste aandeelhouders van Valeant. Het rapportje van Citron heeft hem naar verluidt al meer dan 1 miljard dollar gekost.

Op Wall Street ontstaan er vaker vechtpartijtjes tussen de Big Boys. Bill Ackman kreeg het eerder aan de stok met Carl Icahn over voedingssupplementenbedrijf Herbalife. Volgens Ackman deugt dat bedrijf van geen kant. Hij heeft zelfs een website opgezet waarin het bedrijf als een pyramidespel wordt afgeschilderd. Voordat je op de site komt verschijnt er wel een disclaimer dat het investeringsvehikel van Ackman short zit in het aandeel. Icahn vindt het daarentegen een prachtbedrijf en zit long. Hij gokt dus op een koersstijging. Altijd leuk die bekvechtende Wall Street-miljardairs en het is in ieder geval duidelijk wat hun belangen zijn.

Superbelegger Warren Buffett zal je niet snel bekvechtend over straat zien. Het Orakel uit Omaha heeft dat ook niet nodig. Buffett krijgt meestal kwantumkorting als hij aandelen inslaat en bij de bekendmaking van zijn positie in een bedrijf schiet de aandelenkoers flink omhoog. Een dubbele winst voor de immer goedgemutste beleggingsmiljardair. ‘It is good to be king.’

Dat het altijd beter kan bewees Oprah Winfrey deze week. De praatshowkoningin gooide haar volle gewicht in de strijd en kocht zich in bij dieetbedrijf Weight Watchers, dat in de afgelopen jaren vooral succesvol is geweest in het afslanken van zijn resultaten. De beurswaarde van Weight Watchers verdubbelde dankzij Oprah in één dag.

In ons landje moeten we het doen met gesponsorde programma’s zoals Business Class, waarin een beleggingsspecialist een ‘klein’ aandeel aanprijst. Een oudje trucje dat altijd werkt. In het ‘kleine’ aandeel wordt doorgaans weinig gehandeld en met een koopordertje van een paar stukken scoor je al snel een aardige procentuele koerswinst. Het is maar dat u het weet. Een goed weekeinde.

Onderwerpen