Spring naar de content

Korte film: liefde maakt blind, maar dating-apps maken blinder

De korte film 97% van filmmaker Ben Brand (1985) deed de afgelopen twee jaar meer dan zeventig internationale filmfestivals aan, won meerdere filmprijzen (waaronder de publieksprijs van het cellu l’art Filmfestival in Jena) en was vorig jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars in de categorie Beste korte film – live-action. Vanaf vandaag is de film voor iedereen gratis te zien.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het verhaal werd geschreven in 2011, lang voordat de datingapp Tinder op zo ongeveer iedere (vrijgezelle) smartphone werd geïnstalleerd. De acht minuten durende short vertelt het verhaal van Bert, die via een datingapp op zijn telefoon ziet dat hij een love match heeft van 97 procent. Vindt hij ‘de liefde van zijn leven’ voordat de Amsterdamse metro het eindstation bereikt?

De film, die in 2013 in première ging, verkent het toen nog nieuwe verschijnsel van daten via je telefoon. Zijn die datingapps een goede ontwikkeling of staan ze de zoektocht naar de ware liefde juist in de weg? Brand: “Het antwoord ligt waarschijnlijk ergens in het midden. Natuurlijk is het fantastisch dat je nu door apps als Tinder en Grindr zo snel en zo makkelijk met andere mensen in contact kunt komen, maar het online daten kan ons ook blind maken voor onze omgeving. Daar gaat deze film over.”

Dan rest nog de vraag: had Brand niet veel beter zo’n Love Match App kunnen maken in plaats van de film? “Misschien wel”, grapt hij, “dan waren we nu schatrijk geweest. Maar hé, we zijn filmmakers, dus we moeten arm blijven zodat we niet lui worden en films blijven maken.”

Onderwerpen