Spring naar de content

Wij stellen aan u voor: de halvefinalisten van het WK Rugby

De harde, maar o zo mooie rugbysport maakt al een maand uitstekend reclame voor zichzelf. Dit weekend worden de halve finales van het WK in Engeland gespeeld. Voor het eerst in de geschiedenis drongen enkel landen van het zuidelijk halfrond door tot de laatste vier. Deze teams – en topscorers – strijden dit weekend om een finaleplaats.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Nieuw-Zeeland
De overmacht van topfavoriet Nieuw-Zeeland laat zich misschien wel het beste vangen in de tweede try (voor de rugbyleek: als de bal in het laatste vak wordt gedrukt) van Julian Savea in de kwartfinale tegen Frankrijk. Na een flitsende aanval ging de 106 kilo zware winger van de All Blacks aan de wandel en liep op weg naar zijn vijfpunter achteloos drie Fransen ondersteboven (hierboven op de foto). Savea scoorde reeds acht tries, meer dan wie ook tijdens het toernooi. De andere in het oog springende Nieuw-Zeelander is Dan(iel) Carter. Behalve dat de hij de conversies en de penalties kickt, is de fly half ook een belangrijk brein achter de aanvallen van zijn team.

Zuid-Afrika
Bij Zuid-Afrika, dat na het verrassende verlies tegen Japan de rest van de duels won, zijn de meeste ogen gericht op Bryan Habana. De routinier was dit toernooi goed voor vijf tries en staat op het punt het record van meeste gescoorde tries tijdens wereldkampioenschappen te verbreken. Met in totaal vijftien gedrukte punten deelt hij die eervolle titel nu nog met de Nieuw-Zeelandse legende Jonah Lomu. Iedere keer dat Habana de bal in kansrijke positie ontving tijdens de kwartfinale tegen Wales veerde het stadion op, dat zal zaterdag niet anders zijn. Ook Handre Pollard had een belangrijk aandeel in de halve finaleplaats van de Springbokken. De pas 21-jarige fly half schoot tot op heden al 64 punten bij elkaar.

Argentinië
De in de lucht gestoken arm van Juan Imhoff op weg naar de laatste Argentijnse try tegen Ierland was tekenend. De Zuid-Amerikanen werden op voorhand niet tot de favorieten gerekend, maar speelden tegen de Ieren ijzersterk en scoorden na de Nieuw-Zeelanders de meeste punten tijdens het toernooi. Verreweg de meeste punten kwamen op naam van Nicolas Sanchez: 76. De eerdergenoemde Imhoff leverde met vijf tries eveneens een aanzienlijke bijdrage. De Argentijnen, die voor het kampioenschap nog op een achtste plaats op de wereldranglijst stonden, zijn inmiddels gestegen naar plek vier.

Australië
Hoewel de Australiërs in Engeland al hun wedstrijden wonnen, scoorden zij van de vier overgebleven landen de minste punten én de minste tries. In de kwartfinale hadden de Wallabies een veel besproken foutieve beslissing van de scheidsrechter nodig om in de laatste minuut Schotland te verslaan. Bernard Foley schoot de onterecht toegekende penalty tussen de palen en bracht zijn land daarmee op 35-34. Foley is dankzij zijn rake kicks eveneens de topscorer van de Australiërs met 66 punten. Drew Mitchell drukte de meeste ballen achter de lijn: vier.

De halve finales tussen Nieuw Zeeland en Zuid-Afrika (zaterdag, 16.00 uur) en Argentinië en Australië (zondag, 16.00 uur) worden live uitgezonden op RTL 7. De finale van het WK Rugby is op zaterdag 31 oktober.

Onderwerpen