Spring naar de content

Europese solidariteit volgens Mark Rutte, Van Dale en Jaroslaw Kaczyński

Op 9 mei is het Europadag. Tijdens dit jaarlijkse feestje van de Europese samensmelting hebben onder meer Europese ambtenaren een dagje vrij. Dit weekend organiseerde de VVD haar eigen Europadag – aanmelden kon via mijnvvd.nl. Het thema was ‘Europa in een veranderende wereld’. Niemand minder dan Europese Raad-voorzitter Donald Tusk was te gast bij premier Mark Rutte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

De hoeder des Vaderlands toonde zich verrassend kritisch en bezorgd in eigen kring. Oost-Europese landen geven volgens Rutte ‘niet thuis’ en ‘ondergraven het Europese project’ met die opstelling. De meest interessante uitspraak was: “En in Europa gaat het om solidariteit. Wij hebben zelf veel in Oost-Europese landen geïnvesteerd. Dat was in ons eigen belang, maar ook om hén verder te helpen.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Van Dale omschrijft solidariteit als saamhorigheid, een gevoel van een-zijn met anderen. ‘Wij zijn Europese netto-betalers, dus nu moeten jullie doen wat wij willen’, is in het kort wat Mark Rutte blijkbaar onder solidariteit verstaat. Voor onze premier is het een zakelijke transactie waarbij het ene land nog iets is verschuldigd aan het andere. Het Europese project als een intern TTIP-verdrag.

De Poolse liberaal Tusk legde op Europadag uit waarom hij voor het eerst sinds hij ER-voorzitter is op een politieke partijbijeenkomst verscheen: eind jaren dertig van de vorige eeuw hadden de liberalen in Europa de mensen het gevoel gegeven dat zij de veiligheid niet meer konden garanderen. “En ik weet zeker dat u zich herinnert wie toen hun plaats innam”, zo Godwinde hij de migratieproblematiek. Gematigde politici moeten de Europese grenzen strenger bewaken, waarschuwde hij evenzo, ‘om de radicalen te stoppen van hun mars naar de macht’.

Ondertussen verloor de politieke partij die hij oprichtte (het Burgerplatform) na acht jaar de macht in Polen aan een rechtse kliek genaamd Recht en Rechtvaardigheid. De Europa-kritische partij van leider Jarosław Kaczyński is voor herinvoering van de doodstraf, tegen legalisering van abortus, het homohuwelijk en meer van dergelijke liberale verworvenheden. En belangrijker: Kaczyński voelt weinig tot niks voor opvang van moslims (vluchtelingen) in het katholieke Polen.

De solidarność in Europa heeft een lange weg te gaan.