Spring naar de content

Onderzoek: onze zonnecrème schaadt koraalriffen

Zonnebrandcrème smeren op strandvakantie is een must. Tenzij u nadien in een koraalrif gaat duiken. Wat goed is voor onze gezondheid is dat immers niet voor het rif, dat door onze smeerlust aan DNA-schade en verbleking lijdt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door EOS Wetenschap

Volgens een internationale groep wetenschappers zorgt benzofenon-3, of oxybenzon, voor schade aan het koraal. De stof wordt gebruikt als UV-filter in zowat 3.500 merken zonnebrandcrèmes. De onderzoekers, vanzelfsprekend niet ingesmeerd, verzamelden rifstalen in Hawaii, de Maagdeneilanden en bij het Israëlische Eilat aan de Rode Zee. De hoogste concentraties benzofenon-3 vonden ze op de plaatsen met het grootste aantal toeristen.

Verder labo-onderzoek bij zeven koraalsoorten toonde aan dat benzofenon-3 om verscheidene redenen schadelijk is. Zo lijden koraalpoliepen meer DNA-schade door de stof. Cellen sterven al af wanneer ze worden blootgesteld aan concentraties benzofenon-3 lager dan de gemeten hoeveelheden op sommige testlocaties. Ook zorgde benzofenon-3 er voor dat de larven blijven vastzitten in het kalkskelet, zodat ze zich niet kunnen verspreiden om nieuw rif te vormen. De stof draagt ook bij aan de verbleking van het koraalrif.

De onderzoekers besluiten dat benzofenon-3 een gevaar is voor koraal. ‘Het gebruik van oxybenzon-bevattende producten moet ernstig heroverwogen worden op plaatsen waar de conservatie van koraalriffen een kritieke zaak is’, zegt hoofdonderzoeker Craig Downs, van de non-profitorganisatie Haereticus Environmental Laboratory in Virginia. ‘We verloren al minstens 80 procent van het koraalrif in de Caraïben. Elke kleine inspanning om de vervuiling aan benzofenon-3 te verminderen kan betekenen dat het koraalrif een lange hete zomer overleeft, of dat een verzwakt gebied herstelt.’

Foto: Flickr | Jim Maragos/U.S. Fish and Wildlife Service

Onderwerpen