Spring naar de content

Dirk Kuijt is als de appeltaart van je moeder

De kraker van de derde ronde in het KNVB-bekertoernooi is zonder enige twijfel de ontmoeting tussen Feyenoord en Ajax. Woensdagavond kruisen de twee aartsrivalen de degens in de Rotterdamse Kuip. Voor Dirk Kuijt is het zijn eerste klassieker in ruim negen jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

‘Kuijt en Feyenoord praten na de winterstop over toekomst’ kopte Voetbal International maandag. In het artikel, dat verhaalt over de eventuele verlenging van Kuijts eenjarige contract in Rotterdam, staat de volgende frase: ‘Pas als blijkt dat Kuijt begin volgend jaar nog zo fit is en hij zelf een goed gevoel heeft, zullen beide partijen om de tafel gaan.’

Of Dirk Kuijt begin volgend jaar nog fit is? Bezoekt Yolanthe Sneijder-Cabau weleens een plastisch chirurg? Kuijt is onvermoeibaar, zelfs op zijn 35e. Critici die zich afvroegen of Feyenoord er wel goed aan deed de publiekslieveling terug te halen, worden gelogenstraft. De geboren Katwijker speelde alle eredivisiewedstrijden van Feyenoord dit seizoen van begin tot eind en scoorde al tien keer. Nog nooit begon hij zo goed aan een voetbaljaargang.

Dirk Kuijt is het jongetje dat ’s nachts met een bal onder zijn kussen en zijn tenue aan slaapt, om de volgende dag zo vroeg mogelijk op de club te zijn. Met de bal onder zijn arm vraagt hij aan de trainer wanneer ze gaan beginnen. Zo was hij toen hij als prof begon bij FC Utrecht en zo is hij nog, zeventien jaar later, na periodes bij Feyenoord, Liverpool en Fenerbahçe en 104 interlands voor het Nederlands elftal.

karakteristiekedirk
Al jaren de karakteristieke Dirk Kuyt-pose, met duimen voor het publiek.

De blonde krullen ingesmeerd met een dikke laag gel – van die gele, uit zo’n grote pot. Het kusje op de trouwring – voor Gertrude, zijn jeugdliefde – na een gescoorde goal. Het klappen en de duimen richting het publiek na elke gespeelde wedstrijd. De vooraf in te vullen, onbeduidende antwoorden op vragen van journalisten (‘Alles blijven geven’ / ‘Ik geloof in deze groep’ / ‘[Club naar keuze invullen] zit voor altijd in mijn hart’). Dirk Kuijt is als de appeltaart van je moeder: al jaren hetzelfde, maar het is fijn dat je weet wat je krijgt.

Juist daarom is de hoop van de Feyenoordfans woensdagavond gevestigd op de aanvoerder. De statistieken van Kuijt in de klassieker zijn uitstekend. In zes van de acht wedstrijden die hij in Rotterdamse dienst tegen Ajax speelde, was hij trefzeker. Ajaxcoach Frank de Boer kent het gevaar: “We zullen hem als team op moeten vangen.”

Eerder behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Behalve bij Dirk Kuijt. Hij ís de garantie voor de toekomst.

De bekerwedstrijd tussen Feyenoord en Ajax wordt woensdagavond om 19.45 uur afgetrapt en is live te volgen via betaalzender FOX Sports. SBS6 zendt om 23.20 uur een samenvatting uit.