Spring naar de content

Wilma Mansveld – Fyra-commissie: de (anonieme) voorbeschouwing

Rond het middaguur verschijnt het eindrapport van de Fyra-enquêtecommissie. De falende flitstrein kan het einde betekenen voor de politiek verantwoordelijke staatssecretaris Wilma Mansveld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het hangt af van de heftigheid van de kritiek in het rapport, of de staatssecretaris zelf besluit op te stappen, of de PvdA-fractie wil dat ze vertrekt. Eer de Kamer erover debatteert zijn er weer enkele weken verstreken. Maar niets is leuker dan voorbeschouwen op een debat alsof het Feyenoord-Ajax is, moeten ‘de kranten’ denken. En gelukkig zijn er in de politiek altijd mensen te vinden die anoniem wel wat informatie willen lekken, framen en spinnen. Een kleine bloemlezing.

de Volkskrant: de rammeltrein raast recht op Mansveld af
“Het is allerminst zeker of staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur vandaag de conclusies van de enquête-commissie overleeft. (–) Op het Binnenhof hebben de afgelopen dagen heel wat mensen het transcript van het verhoor van Mansveld op 12 juni 2015 nog eens teruggelezen. Dat stemt zelfs medestanders somber. (–) Keer op keer is het verwijt van de oppositie dat ze informatie achterhoudt, al spreken haar medestanders van een politieke campagne gericht op haar val.”

Telegraaf: ‘Haagse doodzonde’; Fyra-rapport: Mansveld informeerde Kamer verkeerd
“Het wordt vandaag erop of eronder voor staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur). (–) In Den Haag wordt gefluisterd dat Samsom aan de hand van eindconclusies van de enquêtecommissie zal besluiten of Mansveld haar biezen moet pakken. In het eindrapport (–) staat volgens ingewijden dat ze de Tweede Kamer verkeerd geïnformeerd heeft.”

Algemeen Dagblad: Haagse hyena’s ruiken het bloed van Wilma Mansveld al
“Kan Mansveld nog overleven in de Haagse slangenkuil? (–) Een kritisch rapport over Prorail lag maandenlang in een la. Ze verdedigt zich door te zeggen dat haar ambtenaren geblunderd hebben – een uitspraak die haar op het ministerie meteen veel goodwill kost. ,,Zoiets krijg je vroeger of later altijd terug op je bordje,” zegt een ingewijdeProminenten in de vervoerssector – die alleen anoniem willen praten – vertellen dat Mansvelds ambtenaren ‘niet bepaald een hoge pet van Wilma op hebben’. ,,Ik werkte eens mee aan een kritisch artikel in de krant,” vertelt een voormalig topbestuurder. ,,Werd ik halsoverkop gebeld dat ik het allemaal niet zo eerlijk naar buiten had mogen brengen.” En een andere topman: ,,Ik stuurde haar een rapport toe, kreeg ik plotsklaps een boze brief terug dat ik die informatie helemaal niet mocht verspreiden of openbaren. (–) Openlijk straalt de PvdA-leiding nog vertrouwen uit over de huidige staatssecretaris op het ov-dossier, maar de partij zou heimelijk al denken over een eventuele opvolger. Op het ministerie en in de spoorwereld wordt de naam Sharon Dijksma gefluisterd, nu staatssecretaris op Economische Zaken. Zij zou wél rust kunnen brengen op het woelige spoordossier, denken kenners.”