Spring naar de content

Expo: zoete beelden met een beperkte houdbaarheid

HP/De Tijd Expo geeft jonge kunstenaars een podium om hun werk te tonen. Waarom? Omdat er veel moois wordt gemaakt én om uw ogen te verwennen. Deze week: Maaike Knibbe uit Groningen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Maaike Knibbe (Groningen , 1988) studeerde in 2013 af aan Academie Minerva in Groningen, afstudeerrichting Fine Arts.

Over haar werk
“Door herkenbare elementen uit de alledaagse werkelijkheid te herdefiniëren, creëer ik ruimte voor nieuwe mogelijkheden, speculaties en interpretaties – zowel voor mezelf als voor de toeschouwer. Op deze manier probeer ik de ‘onttovering’ tegen te gaan, oftewel: de moderne leegte die ik zie in mijn omgeving, en daarvoor in de plaats juist een heel leger aan opties te laten zien.”

“Om dat te bewerkstelligen maak ik in mijn werk gebruik van bestaande voorwerpen, structuren en vormen die we allemaal (her)kennen en behandel deze als sculpturen. Deze voorwerpen zijn belangrijk omdat ze bepaalde cultuurgerelateerde gevoelswaarden vertegenwoordigen. Door met deze connotaties te spelen en te puzzelen kijk ik hoe ze functioneren binnen een nieuw systeem – de installaties die ik ervan maak. Na een hele reeks beslissingen, die voornamelijk intuïtief zijn, wordt het werk steeds vaster van vorm en steeds losser van betekenis. Langzamerhand ontstaat er een nieuwe situatie die voor mij als kloppend aanvoelt, het moment van onverwachte logica, waarop alle stukjes op hun plek vallen.”

“Om een concreet voorbeeld te geven: neem het werk Full Glitz. Full Glitz is een esthetische opstelling dat er op het eerste gezicht aantrekkelijk uitziet, maar als je er langer naar kijkt een gevoel van ongemak teweeg brengt. Eerst zie je een klein, dik, roze nijlpaard – een vorm met een snelle en makkelijke aantrekkingskracht. In eerste instantie doet het beeld zoet aan, maar al snel krijgt het iets engs over zich heen door het onvermogen dat het dier uitstraalt. Die kunstmatige situaties met een beperkte houdbaarheidsdatum, zoals ik het maar noem, typeren ook mijn andere werk.”

Meer werk van Maaike Knibbe vindt u hier.

centerparcs
Centerparcs
centerparcs2zoomlinks
Centerparcs (detail)
fullglitz
Full Glitz
noproblem
No problem
no problem
No problem (detail)
soccer!
Soccer!
untitled
Untitled
zoum
Zoum

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in HP/De Tijd Expo wilt tonen? Neem dan contact op.