Spring naar de content

Danny Blind is strijdvaardig. Hij wel

Amper bekomen van de uitschakeling voor het Europees kampioenschap in Frankrijk maakte bondscoach Danny Blind maandag de voorlopige selectie van het Nederlands elftal voor een totaal irrelevante oefencampagne bekend. De bezem ging nauwelijks door de zo weinig succesvolle selectie. Alleen Robin van Persie werd er uitgeveegd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Oranje oefent medio november tegen het wel voor het EK geplaatste Wales en – moge de voetbalgoden ons behoeden voor een afstraffing – wereldkampioen Duitsland. Waar de tegenstanders zich mogen verheugen op een lange aanloop naar het toernooi in Frankrijk, spelen de Nederlanders voorlopig om niet meer dan des keizers baard.

Al denkt Blind daar anders over: “Ik vind dit juist geweldige wedstrijden. We moeten door. Wij moeten deze wedstrijden benaderen als kwalificatie. Het zijn topwedstrijden tegen toplanden,” schermde hij zijn toehoorders tijdens de persconferentie voor.

Van Persie
Die geweldige wedstrijden gaan voorbij aan de neus van Robin van Persie. De dagen van de vedette in het shirt van Oranje lijken geteld. Al plaatst Blind ook daar een kanttekening bij: “Hij blijft in potentie de beste spits.”

Het viel in het niet bij alle rake woorden die de bondscoach even daarvoor over Van Persie sprak. “Sinds zijn overgang naar Turkije, deze zomer, is hij nooit in zijn ritme gekomen. Hij heeft pas een keer een hele wedstrijd gespeeld. En als ik hem wel zag spelen, was-ie niet goed en niet scherp. Hij is gewoon niet fit genoeg om geselecteerd te worden,” somde Blind zonder te haperen op.

RobinvanPersie_HP
Na 101 interlands lijkt de dagen van Robin van Persie in Oranje geteld

Wie hoopte dat Blind de boel eens flink overhoop zou halen na de deceptie van een maand geleden, kwam bedrogen uit. Behalve de afwezigheid van Van Persie kent de voorlopige keuze van de keurmeester weinig verrassingen.

Ja, enfant terrible Memphis Depay ontbreekt, maar dat komt vooral door zijn fysieke gesteldheid en niet door zijn gedrag, verzekerde de bondscoach. En Marko Vejinovic mag hopen op een plekje in de definitieve selectie, maar de 25-jarige middenvelder staat nu niet op een positie waar de schoen tijdens de kwalificatie leek te wringen.

Ook de hand in eigen boezem bleef uit.

Gevraagd naar een eindconclusie na het missen van het EK, sprak de bondscoach: “We kregen het na IJsland niet meer op de rit. Dat had ik wel gehoopt. We hadden het moeten zien als een incident. De focus was vóór die wedstrijd wel goed. Daarna heb ik die focus niet meer gezien en dat resulteerde in nederlagen tegen Turkije en Tsjechië.”

En, over de berichtgeving over zijn functioneren: “Daar heb ik weinig van meegekregen. Daar zal een groot deel niet van waar zijn. En vast ook een deel wel.”

Of Blind en zijn baas Bert van Oostveen elkaar nog even goed de waarheid hadden verteld na de zo teleurstellende uitschakeling? “Het was een heel normaal gesprek. Daar ga ik verder niets over zeggen.” Is er dan op zijn minst afgesproken dat de bondscoach bepaalde prestaties moet leveren? “Ook daar ga ik niets over zeggen.”

Daar moeten de supporters het volgende zomer dan maar mee doen.

Voorlopige selectie Nederlands elftal
Vurnon Anita, Daley Blind, Jeffrey Bruma, Jasper Cillessen, Jordy Clasie, Virgil van Dijk, Bas Dost, Eljero Elia, Anwar El Ghazi, Klaas-Jan Huntelaar, Darryl Janmaat, Luuk de Jong, Davy Klaassen, Terence Kongolo, Quincy Promes, Jaïro Riedewald, Karim Rekik, Wesley Sneijder, Arjen Robben, Maarten Stekelenburg, Kenny Tete, Marko Vejinovic, Joël Veltman, Kenneth Vermeer, Georginio Wijndaldum.