Spring naar de content

Hugo Borst: ‘Ik ben genetisch geen topproduct’

Schrijver en voetbalkenner Hugo Borst was televisie helemaal zat: al die sneue trainers die uit hun nek lullen. Hij richtte zich op radio maken en schrijven. Binnenkort verschijnt Ma, een bundel met columns over zijn dementerende moeder. Een gesprek over rebellie, moralisme en zijn gelukkige jeugd. ‘Alles in mij is dualistisch.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tom Kellerhuis

Het was een tijdje stil rond voetbalconnaisseur en tv-commentator Hugo Borst (1962) na zijn definitieve beslissing van de buis te gaan. Sinds enige tijd doet hij weer van zich spreken, en hoe. Eerst door zijn vorig jaar verschenen haat/liefdeverklaring aan Louis van Gaal in O, Louis, en nu vooral door zijn wekelijkse rauwe doch genadige kroniek in het AD over zijn dementerende moeder. Onder vaste lezers reeds een hit, half november komt het onder de titel Ma in boekvorm uit. We treffen de succesauteur in zijn speciaal daarvoor ingerichte en gekochte schrijfhok aan de Witte de Withstraat in zijn geliefde geboortestad en woonplaats Rotterdam en vallen meteen maar met de deur in huis.

Wat vind jij eigenlijk van het megasucces Michel van Egmond met zijn kaskrakers Kieft, Gijp en Topshow?
“Dat zou niet te harden zijn als hij een lul was, maar Michel is een van de allergeestigste mensen die ik ken. Ik heb lang van tevoren tegen eindredacteur Dieuwke Wynia gezegd: een uitgelezen man voor De Wereld Draait Door. En dat is hij gebleken. Hij is de meester van de anekdote.”

En zijn boeken lopen als een tierelier.
“Hij kan geweldig schrijven, maar dat komt ook absoluut door Voetbal Inside. Als Johan Derksen je boek omhoog houdt, dan ben je echt wel gegarandeerd van ettelijke duizenden exemplaren. Dat heb ik zelf ervaren.”

Jij hebt ook niet te klagen wat verkoopsuccessen betreft.
“Ik denk dat er van Over vaders & zonen zo’n negentigduizend zijn verkocht en O, Louis staat tot nu toe op zesendertigduizend. Maar ik ben natuurlijk geen broodschrijver. Ik doe NOS Langs de Lijn, ik heb in het Algemeen Dagblad mijn columns, nu over mijn moeder en ben na vijf jaar weer over voetbal begonnen op maandag. En ik maak ook nog gekke filmpjes op internet, Betweters, met Koert Westerman.”

Het hele interview van Tom Kellerhuis, en meer van de fotografie van Jacqueline de Haas, vindt u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.