Spring naar de content

In beeld: zeldzame foto’s uit negentiende-eeuws Peking

Wolkenkrabbers en lichtjes vormen nu de horizon van de Chinese hoofdstad Peking. De westerse invloed is zichtbaar, helemaal vergeleken met het straatbeeld in de negentiende eeuw. Fotograaf Thomas Child legde Peking tussen 1870 en 1880 vast, zijn foto’s schetsen vandaag de dag een beeld van oosterse geheimzinnigheid.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

De fotograaf Thomas Child werkte van 1870 tot 1889 als gasingenieur voor de Chinese Maritime Customs Service. In zijn vrije tijd maakte hij foto’s van het Chinese straatbeeld, die nu zijn opgenomen in de privécollectie van verzamelaar Stephan Loewentheil. De kiekjes tonen een kijkje in de geschiedenis van de hoofdstad van de Volksrepubliek.

De hele collectie is te bezichtigen op de expositie Qing Dynasty Peking: Thoms Child’s Photographs, tussen 10 en 15 november in Londen. Meer informatie en beeld op de website van China Exchange.

Deze foto met de titel Mongolian Lama is één van de eersten van een religieuze figuur uit China. Het woord lama verwees in de negentiende eeuw naar elke Tibetaanse monk of leraar.
Deze foto met de titel Mongolian Lama is een van de eerste van een religieuze figuur in China. Het woord lama verwees in de negentiende eeuw naar elke Tibetaanse monk of leraar. Foto: Thomas Child, via BBC.
_86444175_jadebeltbridgesml
De Jade Belt Bridge, oftewel Moon Bridge. Deze kenmerkende brug is zo gebouwd dat de drakenboot van de keizer er onder door kon varen. Foto: Thomas Child, via BBC.
_86444177_stonejunk
Met zijn houten paviljoen op de boot is de Boat of Purity and Ease een markante verschijning. Hier zien we hoe de boot beschadigd werd door de Tweede Opiumoorlog. In 1893 werd het paviljoen gerestaureerd. Foto: Thomas Child, via BBC.
Handelaren in een oude wijk. Bij het bijschrift van deze foto merkte Child op dat het destijds moeilijk was om straatfotografie toe te passen. Het was een erg nieuw medium, dus trok het veel bekijks. De enige manier om een goede foto te nemen was volgens hem door diep in de modder te gaan staan.
Handelaren in een oude wijk. Bij het bijschrift van deze foto merkte Child op dat het destijds moeilijk was om straatfotografie toe te passen. Het was een erg nieuw medium, dus trok het veel bekijks. De enige manier om een goede foto te nemen was volgens hem door diep in de modder te gaan staan. Foto: Thomas Child, via BBC.
_86444181_brideandgroom
Traditionele bruidskleding. De bruid droeg veel rood, de kleur waarvan Chinezen geloven dat hij geluk brengt. De dochter van een belangrijke markies trouwde hier. Foto: Thomas Child, via BBC.
_86444530_greatwall
Toen een grote lege vlakte, nu is de beroemde Chinese Muur omgeven door bebossing aan beide kanten. Foto: Thomas Child, via BBC.

Onderwerpen