Spring naar de content

Reclame en ‘leuke’ filmpjes: een avondje Champions League bij SBS6

Naar de Champions League kijken bij SBS6 zorgt voor meer ergernis dan voldoening. En dat ligt niet aan het niveau van de wedstrijden. Een verslag van een avond voetbal op de campingzender van Nederland.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

Champions League zonder de NOS, dat is als het EK Voetbal zonder het Nederlands elftal. Het hoort niet, en toch gebeurde het. SBS kwam met een veel grotere zak geld dan de publieke omroep en verkreeg de uitzendrechten van het miljoenenbal voor 2015 tot 2018.

En dus lacht Jan-Joost van Gangelen de kijker dinsdagavond voorafgaand aan het duel van PSV met VfL Wolfsburg andermaal toe. De presentator wordt bijgestaan door analisten Pierre van Hooijdonk en de welbespraakte Arnold Bruggink. Na een korte introductie is het tijd voor reclame, de voorbeschouwing is welgeteld vier minuten verder. Wie met een grote zak geld komt moet natuurlijk iets terugverdienen. Na de boodschappen, zoals ze bij de commerciëlen zo liefkozend worden genoemd, lijkt er een gedegen voorbeschouwing te volgen. Leo Oldenburger vertelt vanuit het Philips Stadion over de opstelling, interviewt Phillip Cocu, Bruggink laat er zijn licht over schijnen en Van Hooijdonk zegt nog iets over ‘alles geven’. Het voelt bijna vertrouwd. Tot Van Gangelen collega Wytse van der Goot introduceert. Staand achter zijn desk vervult Van der Goot de rol die Luuk Ikink heeft bij RTL Late Night. De sidekick praat snel, zet enkele opmerkelijke feitjes achter elkaar (wist u dat PSV zes van zijn laatste tien strafschoppen heeft gemist?!) en laat een ‘leuk’ filmpje zien. Dat deze korrelige amateurbeelden al acht jaar op YouTube te vinden zijn en dat we de opstelling van Wolfsburg nog niet weten, is van ondergeschikt belang.

Na nog een reclameblok volgt het wedstrijdverslag. Voor wie het niet zag: een prachtig duel waarin PSV negentig minuten lang de bovenliggende partij was en uiteindelijk met 2-0 won. Niets op aan te merken. Wel iets op aan te merken: commentator Ronald van der Geer die zegt dat ‘de vissticks in het vet mogen’, vlak na de zege. Maar goed, Frank Snoeks zei ook weleens iets geks.

Terug naar de studio.

“Het is niet alleen feest in Eindhoven, maar ook een feestje in de studio”, kirt Van Gangelen, waarna het publiek plichtsgetrouw begint te klappen en joelen. Na een gedegen analyse van Bruggink, is het andermaal de buurt aan Wandelende Wiki Wytse. “Laten we een spelletje ‘welles-nietes’ doen. Ik laat jullie overtredingen zien en dan moeten jullie zeggen wat de scheidsrechter ervoor gaf.”

Overtredingen uit de wedstrijden van Juventus (Van Hooijdonk: “Een rood kaartje”) en Galatasaray (Bruggink: “Ik denk geel”) volgen. Wanneer de beurt aan van Van Gangelen is wordt het onvermijdelijke Funniest Home Video-clipje getoond, gevolgd door een tevreden lachende Van der Goot en een nieuw reclameblok.

De kijker die nog niet is afgehaakt wordt uiteindelijk beloond. Er is tijd gevonden om interviews met spelers van PSV en de (korte) samenvattingen van de andere wedstrijden uit te zenden. Uiteraard niet allemaal achter elkaar, want de zak geld is nog lang niet terugverdiend. “Dan eventjes iets heel anders,” klinkt het nog voor de laatste samenvattingen, een advertorial van de sponsors volgt.

Het einde van de uitzending werd niet door iedereen gehaald.

Mocht u na het lezen van dit artikel nog zin hebben: SBS6 zendt woensdagavond de wedstrijd tussen Bayern München en Arsenal uit. De uitzending start om 20.05 uur.