Spring naar de content

Wie is Martijn van Dam? De nieuwe staatssecretaris in 5 voorvallen

Gisteren werd Martinus Hendricus Petrus (Martijn) van Dam (37) beeidigd als staatssecretaris van Economische Zaken. Een kroon op het werk van de politicus die had aangegeven aan zijn laatste periode in de Kamer bezig te zijn. Een carrière die niet helemaal liep zoals hij waarschijnlijk gehoopt had.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Het begon gesmeerd. Als student aan de Technische Universiteit werd van Dam op zijn twintigste lijsttrekker voor de PvdA in Eindhoven. Vier jaar later, in 2003, kwam hij de Tweede Kamer in. Daar zou hij maar liefst 12 jaar blijven voordat hij eindelijk beloond werd door Diederik Samsom in de vorm van het staatssecretariaat van de getransfereerde Sharon Dijksma. Wie is de nieuwbakken bewindsman? Martijn van Dam in vijf voorvallen.

Politiek Talent
Na zijn transfer uit de provincie naar de Tweede Kamer in 2003 bleek Van Dam ook op de Haagse vierkante kilometer zijn mannetje te kunnen staan. In 2005 werd hij uitgeroepen tot politiek talent van het jaar door het politieke journaille. ‘Retorisch begaafd, een scherp debater, met lef en originaliteit’, met die woorden werd Van Dam de hemel in geprezen. Hij steeg gestaag in de pikorde van de PvdA, en werd onder meer buitenlandwoordvoerder.

Bel-me-niet
Van Dam heeft een tweetal fraaie consumentvriendelijke verbeteringen (mede) op zijn naam staan. Zo is hij initiatior van het bel-me-niet-register dat consumenten in hun nummer kan laten registreren, waarna zij niet meer door bedrijven mogen worden benaderd met telefonische verkoop. Daarnaast is er de Wet-Van Dam, die actief werd in 2011. Deze regelt dat aflopende abonnementen niet stilzwijgend verlengd mogen worden en maandelijks kunnen opzegbaar zijn.

Journalistiek keurmerk
Eveneens in 2011 doet Van Dam van zich spreken als hij namens de PvdA een journalistiek keurmerk voor tv-programma’s van de publieke omroep wil invoeren. Programma’s moeten worden getoetst aan journalistieke basiscriteria, zoals objectiviteit, vindt de mediawoordvoerder destijds. Regeringspartijen CDA en VVD zagen er niets in en ook vanuit de journalistiek was er hoon voor Van Dam. ‘Als de boodschap niet bevalt, wordt het tijd voor een kwaliteitskeurmerk’, schreef Volkskrant-columnist Martin Sommer.

Fractievoorzittersmislukking
In 2012 stelt Van Dam zich kandidaat voor het fractievoorzitterschap. Aftrap van zijn campagne is bij DWDD, waar Matthijs van Nieuwkerk hem het vuur na aan de schenen legt en tijdens het gesprek concludeert: “Het wordt helemaal niks”. Karaktermoord of een vooruitziende blik? Oordeelt u zelf (overigens stelde Van Nieuwkerk later dat hij te grof was geweest tegen Van Dam):

Vierdaagse werkweek
Er zijn voor je gezin, familie en vrienden, daar draait het om in het leven, aldus Van Dam. Hij pleitte dit jaar voor een vierdaagse werkweek (van 36 uur). Voor het Kamerlid zelf was dat namelijk geen punt van discussie, liet hij optekenen in de Volkskrant. Vrijdag is zijn papadag, en denk maar niet dat hij dan de hele dag aan de telefoon hangt voor overlegjes en uren moties schrijft: “Als ik thuis te veel werk, krijg ik op mijn kop van mijn oudste,” aldus Van Dam. Als staatssecretaris zit die dag er alleen niet meer in, heeft de PvdA’er inmiddels aangegeven. Dat belooft pittige confrontaties in huize Van Dam.