Spring naar de content

Weet u nog, het eerste azc in 1987?

HP/De Tijd bezocht de Noordoostpolder, waar 28 jaar geleden het eerste asielzoekerscentrum (azc) de deuren opende. De parallellen met nu zijn frappant. Ook toen leidde de komst van grote aantallen vluchtelingen tot aanzienlijke onrust. Een reportage.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Aan de overkant van de weg hadden ze een vakantiepark gebouwd, bungalowpark ‘Het Kuinderbos’. Maar de huisjes stonden al jaren leeg. In de zomer van 1987 was een man de voortuin van de familie De Jong in gelopen, een projectontwikkelaar, die had verteld over de realisatie van nieuwe faciliteiten, een zwembad met een glijbaan, waarvan zij als omwonenden ook gebruik zouden mogen maken.

1993-07-11 12:00:00 NLD-19930711-LUTTELGEEST: Twee Somalische asielzoekers bij een tijdelijke tentenkamp bij Luttelgeest. ANPFOTO ARTHUR BASTIAANSE./
Twee Somalische asielzoekers bij een tijdelijke tentenkamp bij Luttelgeest in 1993.

In de herfst van dat jaar had er weer iemand aangebeld, een vrouw deze keer, die zei dat ze dezelfde avond nog, samen met hun buren, werden verwacht in het restaurant van Het Kuinderbos. Er waren nieuwe ontwikkelingen. Het gaat vast over het tropische zwemparadijs, dachten ze nog.

Die avond hoorden de familie De Jong en hun buren dat er in het bungalowpark een opvangcentrum voor 275 asielzoekers zou worden gevestigd. Het zou binnen enkele weken opengaan. Ze waren lamgeslagen, zegt Henny de Jong. Bij thuiskomst timmerde haar man meteen een bord in de tuin: ‘Te koop’.

Op een vrijdagochtend in oktober, 28 jaar later, zit Henny de Jong voor haar huis in de zon. Nee, ze hebben het niet verkocht, toen niet en nooit niet. “Zeg eens eerlijk: zou u ons huis kopen?” Ze waren geen tegenstanders van het asielzoekerscentrum, zegt ze.

De ingang van het centrum kwam tegenover de boerderij, schuin voor het huis van De Jong. In 1987 waren de kinderen drie en vijf. Haar man was hele dagen van huis. Henny zat voor het raam toen ze de eerste groep uit de bus zag stappen. Sommige waren in- en inzwart. Er heeft er weleens een in het donker door de lamellen heen naar binnen staan loeren. Je zag alleen een paar ogen. “Dat zijn geen leuke dingen.”

De hele reportage over het azc in Luttelgeest van Bert Nijmeijer leest u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.

Onderwerpen