Spring naar de content

Binnenkijken: het kantoor van Google

Van een bezoekje aan het woonatelier tot gluren bij de buren – iedere week gaat HP/De Tijd op zoek naar opmerkelijk ontwerp en waardevol woonadvies. Deze week: het Nederlandse kantoor van Google.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Denkend aan Google, zie ik grote kantoren met moderne snufjes, volleybalvelden, glijbanen, fitnesscentra en gratis voedsel.  Dat is inderdaad het hoofdkantoor in Mountain View in Californië. De Nederlandse vestiging aan de Zuidas is iets bescheidener. Het kantoor bestaat uit vier verdiepingen waar zo’n 180 Googlers werken – zo worden de werknemers van Google genoemd.  Van de 70 kantoren in 40 landen is geen één Google-kantoor hetzelfde, toch zijn er een paar gemene delers: voor het betreffende land typische decoraties en muurschilderingen (daarover later meer), gezonde werkplekken, duurzaamheid en stimuleren van zogeheten ‘casual collision’- wat het best te vertalen is naar ‘spontane zakelijke ontmoetingen voor nieuwe inspiratie’.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
hp binnenkijken google receptie
De receptioniste zit achter (of is het in) een bakfiets. Typisch Nederlands

Garage
Bij binnenkomst dien je jezelf aan te melden en plechtig te beloven geen foto’s te maken, tenzij je daarvoor toestemming hebt. En dat heb ik gelukkig. De receptioniste zit aan een bakfiets (typisch Nederlands) en hier bevindt zich ook de ‘Johan Cruyff’ conference room: de plek waar wekelijkse meetings worden gehouden door middel van een live stream met Mountain View. De ruimte is ingericht als een garage, want ooit begonnen Larry Page en Sergey Brin daar hun zoekmachine.

hp binnenkijken google garage
De Johan Cruijff conference room lijkt op een garage

Open werkcultuurhp binnenkijken google mies
De werkplekken zijn open, er is geen enkele muur tussen de werkstations. Sterker nog: de open cultuur wordt omarmd. Werknemers hebben hun eigen oude meubels meegenomen, zodat ze kunnen worden hergebruikt op het kantoor gecombineerd met nieuwe items. Lekker duurzaam dus. De Googlers mochten zelf hun meeting rooms namen geven, dat resulteerde in typisch Nederlandse namen zoals het oude leesplankje (aap, noot, mies), typisch Nederlands eten (kaas, drop, kroket) en Nederlandse iconen zoals de eerder genoemde Johan Cruyff conference room.

hp binnenkijken google kantoor
Een deel van het kantoor: geen muren, veel planten en opvallende gordijnen

Sixties
Op een van de etages staat een caravan, waarom ook niet? Het is een originele Otter Zwerver uit 1965 en hij ruikt zelfs nog een beetje naar de sixties. Hij moest in drie stukken worden geknipt om in de lift te passen. Nu wordt de caravan gebruikt als meeting room of flexibele werkplek. Hier ziet u een filmje van the making of.

hp binnenkijken google caravan
Een caravan middenin het kantoor. Logisch

hp binnenkijken google automatiekGrappig detail: computeraccessoires kunnen Googles uit de muur trekken. In plaats van hp binnenkijken google bunkbedfrikadellen en bami schijven liggen er in de Febo-automatiek opladers, muizen en bluetoothsets. Schoonheidsslaapjes bij Google zijn toegestaan. Op elke verdieping staan stapelbedden. Ze worden niet daadwerkelijk gebruikt om te slapen, maar ze maken mensen aan het lachen en dat is belangrijk.

Voedsel binnen 100 stappen
Gezondheid is belangrijk voor Google. Gezonde werknemers presteren immers beter. Daarom is er een kleine fitnesszaal en ligt er overal gezond eten. In de micro kitchens op elke etage vind je gezonde snacks en drankjes. Verstopt in doosjes of onderin de koelkast de minder gezonde tussendoortjes zoals chips, chocola en frisdranken. De kitchens stimuleren casual collision: toevallige gesprekken met je collega’s die je weer inspireren tot creativiteit en innovatie.  De ongeschreven regel is dat eten altijd binnen 100 stappen van je vandaan moet zijn. Honger of lekkere trek mag je natuurlijk niet van je werk af houden.

hp binnenkijken google kitchen
Een micro kitchen op een van de etages van Google. Op het midden van de tafel gezonde snacks, op ooghoogte in de koelkast gezonden drankjes. Ongezonde items staan achterin of verstopt in doosjes

Stroopwafels
Google beschikt bovendien over een eigen restaurant: the Flying Dutchman Café. Op het plafond zijn grote stroopwafels afgebeeld, hp binnenkijken google toetjewaarschijnlijk een van de weinige ongezonde zichtbare snacks in het pand. Ook hier wordt weer gezondheid gestimuleerd. Gezonde keuzes worden aangemoedigd met kleurtjes (groen staat voor gezond en rood voor minder gezond). Gewoonlijk staan er diverse salades, broodjes en veel groente op het menu. Alles is vers, zo min mogelijk uit blik en made from scratch. Gelukkig ook toetjes, zij het in kleine porties.  Je zou bijna vergeten dat hier ook nog keihard wordt gewerkt.

hp binnenkijken google cafe
Het Flying Dutchman Café. Veel groente en salades op tafel. Erboven hangen levensgrote stroopwafels

Wilt u ook met uw kantoor/huis/tuin/hotel/patio/atelier in deze rubriek? Neem dan contact op met Marleen Hogendoorn