Spring naar de content

Een Belgisch feestje, wreed verstoord door Lars van der Haar

Lars van der Haar heeft zaterdag in het Brabantse Huijbergen de eerste editie van EK Veldrijden gewonnen. De 24-jarige Nederlander verstoorde daarmee het geplande Belgische feestje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

“Veldrijden is een simpele sport. Een groep mannen rijdt door de modder achter elkaar aan en op het einde wint een Belg.”
Vrij naar Gary Lineker.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Belgen – of beter nog: Vlamingen – domineren het veldrijden zoals Nederlanders het schaatsen domineren. Er doen wel anderen mee en die winnen ook wel eens, maar het zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen. Het EK werd zaterdag voor de eerste maal voor mannen georganiseerd, maar de uitslagen bij wereldkampioenschappen spraken boekdelen. Bij de laatste vijftien edities was tien keer een Belg de beste.

De mannen die de Belgische overmacht de laatste jaren wisten te doorbreken – Zdenek Stybar en Mathieu van der Poel – lieten zaterdag ook nog eens verstek gaan. Regerend wereldkampioen Van der Poel is op de weg terug van een blessure. Stybar geniet van een welverdiende vakantie, nadat hij een volledig wegseizoen reed.

Aan de start in Huijbergen kon er gesproken worden van Belgische overheersing. Begon de Nederlandse ploeg onder leiding van kopman Van der Haar met zeven renners, de zuiderburen stonden met elf man aan de start. Met reeds drie kampioenstruien (bij de dames, de heren beloften en dames beloften) binnen, moesten de Belgische heren voor de kers op de taart zorgen.

Dat leek ook te lukken op het zware parcours in Huijbergen. Topfavoriet Wout Van Aert en Van der Haar namen al vroeg in de wedstrijd afstand van de rest van het veld en drie ronden voor het einde reed Van Aert weg bij zijn Nederlandse concurrent. Juist op het moment dat de wedstrijd gelopen leek, maakte de Belg een schakelfout. Van der Haar kwam terug en schudde in de laatste ronde zijn tegenstrever af, om vervolgens solo over de finish te komen.

De zilveren plak voor Van Aert en de derde plaats van Kevin Pauwels waren voor de Belgen slechts een doekje voor het bloeden.

Uitslag mannen
1. Lars van der Haar (Ned)
2. Wout Van Aert (Bel)
3. Kevin Pauwels (Bel)

Voor de vrouwen wordt het EK al sinds 2003 georganiseerd. Nederland was met zes titels (vier keer Daphne van der Brand, twee keer Marianne Vos) goed voor de meeste titels. De Belgische vrouwen wisten nooit het podium te halen, tot vorig jaar. In het Duitse Lorsch reed Sanne Cant naar de gouden medaille.

In Huijbergen was Cant wederom de snelste. Haar landgenote Jolien Verschueren pakte het zilver. De Britse Nikki Harris maakte het podium vol. Talitha de Jong kwam als zesde over de finish en was daarmee de beste Nederlandse.

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (Bel)
2. Jolien Verschueren (Bel)
3. Nikki Harris (GB)

De Belgen mogen dan uiteindelijk de meeste medailles hebben opgehaald, de belangrijkste hangt om de nek van Lars van der Haar en dat doet pijn.