Spring naar de content

Het raadsel Robin van Persie

Fysiek gesproken is de afstand tussen Robin en mij ideaal. Vanaf mijn plekje op de vijfde rij achter de boarding, ter hoogte van de zestienmeterlijn, kan ik hem in de tweede helft goed zien. Maar geestelijk groeit de afstand tussen de spits van Fenerbahce en mij met de minuut. Als hij tien minuten voor tijd wordt gewisseld is hij lichtjaren van mij verwijderd. Over de wedstrijd Ajax-Fenerbahce heb ik dezelfde mening als over het Arenapubliek dat hem uitfluit: waardeloos. Maar over Robin van Persie zelf heb ik geen mening. Ik snap minder van hem naarmate ik meer van hem zie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Natuurlijk is de aanvaller altijd al een rare kwibus geweest, een niet helemaal te doorgronden mix van gevoeligheid en arrogantie. Een door zijn vader te vaak geprezen supertalent met trekken van een straatjongen. Maar op deze donderdagavond kan ik niet zeggen of hij voetballen eigenlijk wel leuk vindt. Of hij iets van zijn medespelers vindt. De geboren Rotterdammer zit hier in Amsterdam zo ongelooflijk in zichzelf opgesloten dat ik met hem te doen krijg. Op zijn oude dag vijf miljoen per jaar verdienen in Turkije en toch deernis opwekken: het raadsel Robin.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
2015-11-04 20:09:39 AMSTERDAM - Robin van Persie van Fenerbahce tijdens de training ter voorbereiding op de Europa League wedstrijd tegen Ajax. ANP KOEN VAN WEEL
Robin van Persie van Fenerbahce tijdens de training ter voorbereiding op de Europa League wedstrijd tegen Ajax

Problemen
De oester in geel-zwart maakt met niemand contact. Hoeveel er om hem heen ook wordt gepraat en gescholden en geschoffeld: Van Persie sjokt wat heen en weer en na iedere actie (wat er weinig zijn), geslaagd of niet, tuurt hij naar het gras alsof daar de oplossing is voor zijn problemen. Want die heeft hij, kan niet missen. Alsof hij de neerwaartse spiraal waarin hij al jaren zit niet wil of kan erkennen. Een vader van 32 met het zelfbeeld van een tiener. Of vergis ik mij?

Tegenstrijdig
Alles aan hem is tegenstrijdig. Later deze avond zal hij zeggen dat hij vanavond fit was en dat iedereen dat kon zien. Maar dat kan juist niemand zien. De ietwat botte analyse van bondscoach Danny Blind is correct, Van Persie is niet fit. Hij is een vreugdeloze jogger van wie dit potje voetbal best een uur langer mag duren. Of een uur korter, ook goed.

2015-07-28 22:35:24 Fenerbahce's Dutch forward Robin Van Persie reacts during the UEFA Champions League third qualifying round first leg football match between Fenerbahce and Shakhtar Donetsk at the Sukru Saracoglu Stadium on July 28, 2015 in Istanbul. The match ended 0-0. AFP PHOTO / OZAN KOSE
Van Persie in actie tijdens de wedstrijd van Fenerbahce tegen Shakhtar Donetsk in juli van dit jaar

Sombere aanblik
Als een Turkse fan na afloop van hem wordt weggetrokken door stewards, heft Robin zijn hand op: de fan mag gerust bij hem komen. Maar hij onderneemt niets. Lijdzaam ziet hij toe hoe de Turk hardhandig wordt afgevoerd. Opnieuw een blijk van apathie, schijnbaar niet in staat om ook maar iets aan zijn situatie te veranderen. Het biedt een sombere aanblik, en misschien is dat het laatste wat ik van de voorheen schitterende voetballer Robin van Persie heb gezien.

Ieder weekend schrijft Auke Kok voor HP/De Tijd een column over sport.