Spring naar de content

De laatste aflevering van de MotoGP-soap is afgerond

Vieze spelletjes, ruzies, relletjes en zelfs gevechten. Vergeleken met de Formule 1 lijkt de MotoGP een ware soap waar het niet meer alleen om de sport gaat. Is het weer even rustig nu Jorge Lorenzo wereldkampioen is geworden?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Jorge Lorenzo heeft zondag de wereldtitel in de MotoGP gepakt. In een verhitte strijd op het circuit van Valencia hield hij van start tot finish zijn landgenoten Marc Márquez en Dani Pedrosa en natuurlijk ook geduchte tegenstander Valentino Rossi achter zich. Rossi startte voor straf vanaf de laatste positie omdat hij twee weken geleden in Maleisië een tik gaf tegen de motor van Marquez. De wereldkampioen van de afgelopen twee jaar schoof daardoor onderuit. Twitter is verdeeld in #TeamMarquez en #TeamRossi.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Rossi betichtte Márquez van ‘vieze spelletjes’ en stapte naar het internationaal sporttribunaal CAS om de opgelegde sanctie aan te vechten. Zonder resultaat. Het is een van de vele relletjes binnen de MotoGP dit seizoen.

Fair-play
Vito Ippolito, de voorzitter van de internationale motorsportfederatie FIM, riep hierop alle coureurs op een eerlijke strijd te voeren om de wereldtitel. Hij hoopte op een eerlijke climax van het WK. “Ik hoop dat de coureurs het op de baan uitvechten op een manier die past bij fair play,” zo schreef hij in een open brief. Diezelfde dag werden ook alle coureurs voor een spoedoverleg bij elkaar geroepen om te praten over de ‘oorlog’ tussen Rossi en Márquez. Ippolito wilde daar de boodschap van fair play normaals benadrukken.

Potje vechten
Begin deze maand kwam Márquez ook al in het nieuws omdat hij zou hebben gevochten met twee Italiaanse journalisten. Voor een satirisch programma wilden de twee hem een beker aanbieden. Het grapje liep uit op een potje vechten waarbij de camera’s werden vernield. Zowel  Márquez als de journalisten deden aangifte.

De programmamakers schrijven: “Toen we onze trofee wilden aanbieden, werden we aangevallen. De familie Márquez maakte onze camera kapot en probeerde de videokaart te stelen. Misschien wilden ze een grotere prijs.”

GTST
Volgend seizoen wordt het minder druk in de MotoGP. Deden er dit seizoen nog 25 coureurs mee, in 2016 staan er 22 op de startgrid. Twee teams verdwijnen uit de koningsklasse van de motorsport. Houden de coureurs zich volgend seizoen dan eindelijk weer bezig met de echte motorsport? We zullen zien.

En wie de drama tot die tijd mist kan nog altijd naar Goede Tijden Slechte Tijden kijken.

Onderwerpen