Spring naar de content

Een overzicht van de meest Oscar-waardige schwalbes

Hij leek te zijn verdwenen. Maar sinds deze week terug van weggeweest: de schwalbe. Bilal Basaçikoglu maakte afgelopen zondag tegen ADO een Oscar-waardige overdreven rol over het veld. Een overzicht van de mooiste schwalbes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Oscar-waardig, zo werd de schwalbe van Bilal Basaçikoglu genoemd op social media. De aanvaller rolde overdreven over het veld nadat ADO-speler Edouard Duplan op zijn been was gaan staan. Duplan kreeg terecht rood, maar opeens mankeerde Bilal niets meer. Oordeelt u zelf:

Trainer Giovanni van Bronckhorst tikte de acteur slash voetballer op de vingers. “Ik heb Bilal aangesproken op dat rollen bij ADO. Dat sloeg helemaal nergens op".

Fopduik
De term ‘schwalbe’ komt uit het Duits (ze zijn er daar zeker niet vies van), het Nederlandse ‘fopduik’ klinkt natuurlijk iets minder sexy. Voor de leek: met een schwalbe probeert de voetballer in kwestie zijn tegenstander een kaart aan te smeren. Wordt hij betrapt, dan riskeert hij een gele kaart. Een bekende fopduiker is Luis Suarez, zijn actie tegen NEC werd 'Zuid-Amerikaans theater' genoemd:

Jezelf slaan
Het kan nog erger. Als je geen schwalbe-mogelijkheid ziet, waarom pak je dan niet de hand van de tegenstander om jezelf te slaan? Bryan Carrasco deed het.

Rivaldo, ook nog zo'n goede acteur. De aanvaller van FC Barcelona en Brazilië ging dramatisch tegen het gras toen Hakan Ünsal de bal van dichtbij tegen hem aanschoot. Rivaldo deed alsof hij flink in zijn gezicht was geraakt, terwijl op de beelden duidelijk is te zien dat de bal tegen zijn been aan kwam. De Turk kreeg geel, terecht, maar omdat het zijn tweede gele kaart was moest hij van het veld.

Robben
En wie herinnert zich de schwalbe van Arjen Robben tegen Mexico tijdens het WK van vorig jaar niet? In blessuretijd dwong hij een strafschop af, Klaas-Jan Huntelaar scoorde en hielp Oranje zo naar de kwartfinales.

Oranje tegen Costa Rica in de kwartfinaleRobben kreeg heel veel kritiek. Fans waren boos, op Twitter verschenen talloze Robben-memes en zie maar eens af te komen van dat schwalbe-imago. Je zou denken dat Robben - die in het begin van zijn carrière ook al werd gezien al notoire fopduiker - hiervan heeft geleerd. Niet dus. Afgelopen week speelde hij met Bayern München tegen Eintracht Frankfurt. In de 85ste minuut gebeurde dit:

Hij kwam er gewoon mee weg, ook zijn fopduik tijdens het WK bleef onbestraft. De Oscar voor mooiste schwalbes gaat daarom zonder twijfel naar Arjan Robben. Maar of hij daar nou blij mee moet zijn?