Spring naar de content

Eredivisie: Ziyech wil wel weg, onstuitbaar NEC en een bal over de lijn

Natuurlijk, Feyenoord en Ajax bonden zondag de strijd aan, maar er waren nog acht andere wedstrijden in de eredivisie dit weekend. En er gebeurde weer genoeg. Een overzicht van de twaalfde speelronde.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Aartsrivalen in evenwicht
De belangrijkste wedstrijd van het weekend was zonder enige twijfel de klassieker in Rotterdam. Aartsrivalen Feyenoord en Ajax, de nummer één en twee van de ranglijst, maakten er wederom een strijd van in de Kuip. Won de thuisclub anderhalf week eerder nog in het bekertoernooi, nu hielden de twee elkaar in evenwicht: 1-1. Vooral de Feyenoordsupporter voelde zich bestolen. Aan de gelijkmaker van Davy Klaassen ging een niet geconstateerde uitbal vooraf. De Ajaxaanvoerder kon er wel om lachen: “Was de bal over de lijn? Dat wist ik niet. Maar het zal me worst wezen.” De Amsterdammers behouden een voorsprong van drie punten op de ranglijst.

Ziyech is er klaar mee
Weer scoorde hij en weer verloor zijn ploeg ruim, nu van sc Heerenveen (1-4). Hoewel hij een penalty mistte is Hakim Ziyech de vlag op de modderschuit die FC Twente heet. En dus deed de aanvoerder met een gezicht als een oorwurm zijn verhaal. Het team had niet gedaan wat ze hadden afgesproken, zei hij. Er werd gesproken over degradatievoetbal, dat was niet waar Ziyech voor naar FC Twente was gekomen. “Als er een mooi bod komt waar de club geen nee tegen zegt, dan zal ik vertrekken.” Arme supporters van FC Twente.

NEC blijft winnen
Wie voor de competitie het programma van speelronde twaalf bestudeerde, had naar alle waarschijnlijkheid de ontmoeting tussen NEC en De Graafschap bestempeld als degradatieduel – een zes punten-wedstrijd, zo u wil. Beide ploegen promoveerden in de zomer uit de Jupiler League en leken gedoemd samen uit te maken wie er na het seizoen rechtstreeks zou degraderen. De Graafschap bevestigt dat vooroordeel en wacht nog steeds op de eerste zege. NEC tart echter alle wetten. De ploeg van trainer Ernest Faber won zaterdag alweer voor de zesde keer, staat met twintig punten keurig in het linkerrijtje en is de beste promovendus in vijftien jaar.

AZ weer de sterkste in Arnhem
Het zat AZ de laatste weken niet mee. Tot twee keer toe speelde de ploeg van trainer John van den Brom prima tegen FC Ausburg in de Europa League, maar stond net zoveel keer met lege handen. Ook in de eredivisie vielen de resultaten tot op heden tegen. Tegen Vitesse viel er weer iets te vieren voor de Alkmaarders. Mede dankzij een rode kaart voor Marvelous Nakamba won AZ met 0-2 in de Gelredome, de Noord-Hollanders zetten daarmee een goede reeks in Arnhem voort. Vitesse likt de wonden en staat nu gelijk in punten (20) met rivaal NEC. AZ staat met vijftien punten op de tiende plaats.

Uitslagen twaalfde speelronde
Roda JC – ADO Den Haag 1-1
FC Twente – sc Heerenveen 1-4
NEC – De Graafschap 2-0
Willem II – Excelsior 2-3
PEC Zwolle – Heracles Almelo 1-1
PSV – FC Utrecht 3-1
Feyenoord – Ajax 1-1
SC Cambuur – FC Groningen 2-2
Vitesse – AZ 0-2