Spring naar de content

Waarom juist deze klassieker zo belangrijk is

Aartsrivalen Feyenoord en Ajax staan zondag voor de tweede keer in tien dagen tegenover elkaar in de Rotterdamse Kuip. De 178ste klassieker is een belangrijke. Met het oog op de stand in de eredivisie, maar ook op de toekomst van het Nederlands elftal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rick Stet

De Kuip is nog maar amper bijgekomen van de feestvreugde die het eigen doelpunt van Joël Veltman in de derde ronde van het bekertoernooi veroorzaakte. De 1-0 overwinning werd in Rotterdam behoorlijk gevierd, zo behoorlijk dat Feyenoord enkele dagen later met het hoofd niet bij de wedstrijd tegen ADO Den Haag leek te zijn.

De ploeg van coach Giovanni van Bronckhorst verloor met 1-0 in de Hofstad en zag Ajax een voorsprong van drie punten nemen op de ranglijst. Een overwinning in de ontmoeting met de Amsterdamse concurrent is dan ook een vereiste voor de Feyenoorders. Anders raakt een feestje de Coolsingel alweer uit beeld.

Toekomst van Oranje
Bovenstaande en het feit dat ‘een wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax altijd op zichzelf staat’ is reden genoeg om er zondagmiddag eens goed voor te gaan zitten. En dan is er ook nog het belang van deze wedstrijd voor de toekomst van het Nederlands elftal.

Bondscoach Danny Blind selecteerde voor de (nietszeggende) vriendschappelijke interlands tegen Wales en Duitsland maar liefst negen spelers die tijdens de klassieker in actie komen en gaf ook toe de verrichtingen van diverse anderen in de gaten te houden. Potentievolle voetballers, die over het algemeen nog niet overlopen van de ervaring in grote wedstrijden. Laat ze de klassieker gebruiken elkaar naar een hoger niveau te stuwen.

Heroïsche duels
Eljero Elia die alles uit de kast moet halen om een geconcentreerd verdedigende Kenny Tete te kunnen passeren. Riechedly Bazoer en Marko Vejinovic die heroïsche duels op het middenveld uitvechten. Joël Veltman en Jaïro Riedewald die de continu op een kans loerende Michiel Kramer het leven zuur maken.

Terence Kongolo, Sven van Beek en Kenneth Vermeer die gezamenlijk de aanvalslustige Davy Klaassen stuiten. Dirk Kuijt die een penalty zo slecht inschiet dat Jasper Cillissen er eens een tegenhoudt. Supporters die laten zien waarom Oranje haar interlands in de Kuip moet spelen. Frank de Boer en Giovanni van Bronckhorst die Blind een lesje tactiek geven.

Alles in het belang van het Nederlandse voetbal.

Het duel tussen Feyenoord en Ajax wordt zondag om 14.30 uur afgetrapt in Rotterdam en is live te zien op FOX Sports. De samenvatting volgt om 19.00 uur op NPO1.