Spring naar de content

Mogelijk krijgen ook voetballers en directieleden een zwart balkje

U hebt het misschien niet meegekregen. U zag zondag gewoon op Studio Sport hoe Feyenoord-speler Colin Kâzim-Richards tijdens de klassieker Feyenoord-Ajax de ene na de andere overtreding beging. Het zal u ook niet ontgaan zijn dat VVD-coryfee Loek Hermans de vorige week is opgestapt nadat de Ondernemingskamer hem stevig kapittelde vanwege zijn aandeel in de ondergang van Meavita. Hun namen en foto’s prijkten op alle websites en in alle kranten. Zonder zwarte balk voor de ogen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jan Smit
Loek H.
Loek H.

Namen en rugnummers: doe er uw voordeel mee zolang het nog kan. Best kans dat de media in de toekomst helemaal geen namen meer mogen noemen van mensen die in dienst zijn van een voetbalclub, thuiszorgorganisatie of wat voor bedrijf of organisatie dan ook.

Op 17 december dient bij het Gerechtshof in Den Haag het hoger beroep van de Stichting Restschuld Eerlijk Delen en Uitgeverij Boektotaal inzake het publicatieverbod van het boek De Verpanding. In dit boek onthult auteur en freelance journaliste Paulien Derwort hoe een aantal medewerkers van de Rabobank onder meer schilderijen rooft van een in nood verkerende kunsthandelaar. De medewerkers worden met naam en toenaam genoemd. (Hier in pdf.)

Rabobank vindt de vermelding van namen van medewerkers onrechtmatig, mede omdat deze medewerkers geen ‘publieke functie’ vervullen en eiste in kort geding een verspreidingsverbod. De uitgever moest de namen onherkenbaar maken of de boeken laten vernietigen. Exemplaren die al in de winkel lagen moesten worden teruggehaald. De rechtbank Den Haag gaf de bank gelijk.

Er verschenen een paar summiere krantenberichten, maar verder volgde een oorverdovende stilte. Geen alarmerende (hoofdredactionele) commentaren, geen massale steunbetuigingen of petities, zelfs geen protest van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Terwijl deze uitspraak toch verregaande consequenties heeft – voor de media, maar ook voor de mediaconsument.

Om terug te gaan naar het begin: straks moet de voetballiefhebber lezen dat ‘een Feyenoord-speler’ een harde tackle uitvoerde in plaats van Colin Kâzim-Richards. Sterker: als diezelfde Kâzim-Richards – sorry, Colin K. – of Feyenoord, zijn werkgever, dat wil kan uitzending van de samenvatting van deze wedstrijd of de actie an sich met de dreiging van een kort geding worden verboden.

Stichting Restschuld en de uitgever gingen in beroep. De zaak kreeg bovendien nog een staartje. Op de Facebookpagina van de stichting verscheen een filmpje. Acteur George van Houts, een van de hoofdrolspelers in De Verleiders, het succesvolle toneelstuk gebaseerd op De Prooi, de bestseller van Jeroen Smit over de val van ABN Amro, las daarin de namen voor van de in De Verpanding genoemde Rabo-medewerkers.

De Rabobank vond dat de uitgever en de acteur in deze provocatie samenspanden en daarmee het vonnis van de rechtbank overtraden. De bank eiste daarop de dwangsommen op ter waarde van 29.000 euro. Sven Hulleman van Stichting Restschuld en dienst vader, de producent (uitgever en financier) van het verboden boek, tekenden protest aan. Tevergeefs. De rechtbank gaf de bank wederom gelijk. Het filmpje moest van Facebook. Ook kregen vader en zoon Hulleman een spreekverbod opgelegd. Zij mogen zich in het openbaar niet meer over de affaire uitlaten.

Journaliste Derwort is niet gemuilkorfd. Zij is geen partij in die zin dat zij niet door de bank is gedaagd. Maar ook Derwort kijkt uit naar het hoger beroep van 17 december. Zij zal er bij zijn. Het is te hopen dat de andere media dit voorbeeld volgen.

Collega-journalisten: spread the news!

Komt allen. Ik zal er zijn.

2015-11-08 16:08:50 ROTTERDAM - Colin Kazim-Richards van Feyenoord na een gemiste kans. Feyenoord speelt in de eredivisie met 1-1 gelijk tegen Ajax. ANP OLAF KRAAK