Spring naar de content

Ontbijtgranen: je kunt je kind net zo goed een Twix voorschotelen

Cornflakes en andere cereals worden steeds populairder, want ze hebben een gezonde reputatie. Ten onrechte: ze zitten vaak vol met suiker en leiden tot tandbederf en overgewicht bij kinderen, in tegenstelling tot wat fabrikant Kellogg’s ons doet denken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Vooral mensen met kinderen en een drukke baan kennen de uitdaging om ’s ochtends alle taken op tijd te volbrengen. Douchen, aankleden, kinderen wakker maken en aankleden, snel het ontbijt bereiden, tanden poetsen, de kinderen naar de crèche of school brengen en snel, als de files dat toelaten, naar het werk. De levensmiddelenindustrie is daarop ingesprongen met onbijtgranen (ook wel cereals), die in de westerse wereld waarschijnlijk het populairste ontbijt zijn geworden. Open een pak, strooi de inhoud in een bord, wat melk erover en klaar: een supersnel, voedzaam en heerlijk ontbijt.

Met name in Amerika zijn grote delen van de meestal niet onaanzienlijke supermarkten gewijd aan kleurrijke dozen met de meest uiteenlopende soorten ontbijtgranen. Vele mensen zijn hieraan zo verknocht geraakt, dat zelfs gerenommeerde hotelketens, die hun gasten doorgaans trakteren op luxe ontbijtbuffetten met allerlei lekkernijen, ook maaltijdverpakkingen met diverse ontbijtgranen en een kannetje melk ter beschikking stellen. Velen denken dan ook dat de ontbijtgranen behalve praktisch ook erg gezond zijn. Het eerste is zeker waar, maar geldt dat ook voor het laatste?

Het gehele voedingsadvies William Cortvriendt leest u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.