Spring naar de content

Dit zijn de ‘machtigste’ paspoorten ter wereld

Een Nederland paspoort opent deuren. Tenminste, als je er de Passport Index op naslaat, waarin wordt gekeken naar het aantal landen dat de paspoorthouder kan bezoeken zonder eerst een visum aan te vragen. In totaal werden 199 verschillende paspoorten onderzocht. Amerikanen en Britten staan bovenaan de lijst. Wij delen de vierde plek met Singapore, Japan, Denemarken, Finland en Luxemburg.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Met ons paspoort kunnen 143 landen worden bezocht zonder visum. Met een Amerikaans en Brits paspoort kunnen 147 landen visumvrij worden bezocht.

paspoortland961

De index is een initiatief van de financiële adviesmaatschappij Arton Capital. Dat onderzocht voor de index 199 verschillende paspoorten. 193 van die landen zijn lid van de Verenigde Naties.

Arton Capital keek voor de index naar de visadata van die landen (en zes niet-leden van de VN) en ook de data van de International Air Transport Association. In de regel vraagt een land bezoekers een visum aan te vragen voor verblijf, maar de eisen verschillen nogal. Als de diplomatieke verhoudingen goed zijn tussen twee landen, er een zone is ingericht zoals de zone die voortkwam uit het Schengenverdrag of als er sprake is van een koloniaal verleden, is de kans kleiner dat de bezoeker een visum nodig heeft.

Niet met alle paspoorten is ‘vrij reizen’ even makkelijk. Inwoners van Palestina, Democratische Republiek Sao Tomé en Principe, de Salomonseilanden, Myanmar en Zuid-Soedan hebben een beperkte bewegingsvrijheid met hun paspoorten. Zij kunnen slecht 28 landen bezoeken zonder dat daar een visum voor benodigd is.

Begin 2015 gaf Arton Global deze ranglijst voor het eerst uit. De interactieve index is hier te bekijken.

Onderwerpen