Spring naar de content

In cijfers: de (opvallende) parallellen tussen de eighties en nu

Het decennium van 1980 tot 1990 kent opvallende overeenkomsten met de huidige tijd: economische tegenwind, vluchtelingenproblematiek en grote sprongen voorwaarts op technologisch gebied. In onze eighties-special zet De Feitenfirma de opvallendste zaken op een rijtje.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Hans van Brussel

Overal kunt u lezen dat we zo langzamerhand uit de crisis zijn. Zelf ben ik meer van de school dat we een tijdelijke opleving meemaken in een nog jarenlang neerwaartse trend. Dus gelooft u het maar niet als politici zeggen wat we allemaal
het liefste willen horen.

Op donderdag 29 mei 2008 zei minister van Financiën Wouter Bos in een uitzending van Nieuwsuur: “Ik verwacht niet dat er problemen voor Nederlandse consumenten ontstaan die vergelijkbaar zijn met de problemen die Amerikaanse consumenten nu ervaren. Hetzelfde geldt voor de Nederlandse hypothecaire leningenmarkt. In Nederland is er sprake van een veel strengere regelgeving op de hypotheekmarkt. De kans dat zich eenzelfde crisis voor zal doen als in Amerika is daardoor minder groot.” Nou, dat hebben we geweten.

Moest in de VS Lehman Brothers eraan geloven en in Nederland DSB Bank, in 1982 werd de Westland Utrecht Hypotheekbank onder druk van De Nederlandsche Bank door Nationale Nederlanden gered. Hetzelfde overkwam de Friesch Groningse Hypotheekbank (FGH): opgekocht door een grotere broer of zus, alweer geregisseerd door DNB. De DSB Bank van die tijd was de Tilburgsche Hypotheekbank. Die ging in 1983 met veel rumoer failliet en liet een schuld van 750 miljoen gulden na. Het was de slotronde van een heuse luchtbel in de vastgoedmarkt, die in de jaren zeventig reputaties maakte en vervolgens, in de jaren tachtig, brak.

Het complete artikel van Hans van Brussel uit onze jarentachtigspecial leest u hier op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.