Spring naar de content

Cultuuragenda: Post Mortem, Rainer Maria Rilke & Grunberg ontmoet Dumas

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: post mortem-portretten in het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover, herfstgedichten van Rainer Maria Rilke in De Nieuwe Liefde in Amsterdam en schrijver Arnon Grunberg interviewt beeldend kunstenaar Marlene Dumas.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller
Fitzgibbons Post-Mortem
Burial of Michael Fitzgibbons in the Old Paso Robles Cemetery, 1901

Post Mortem – foto’s van overledenen
Niets maakt ons nieuwsgieriger dan de dood. Is het daarom dat we ons van nature aangetrokken voelen tot alles wat ‘het onvermijdelijke’ iets minder onbegrijpelijk maakt? In de tentoonstelling Post Mortem – foto’s van overledenen in het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam is er aandacht voor een lugubere, maar ook een fascinerende manier om aan die nieuwsgierigheid toe te geven: doodsportretten. Foto’s van dode mensen. Je wilt er liever niet naar kijken, maar je kunt je ogen er ook niet van af houden. In het museum worden een kleine tweehonderd foto’s van overleden mensen getoond. Tweederde van de oude foto’s (1860 – 1920) bestaan uit doodsportretten van kinderen: de kindersterfte was indertijd hoog, en vaak was een post mortem-foto de enige foto die men van het kind had.
Ook doet het museum een macabere oproep: ze zijn op zoek naar smartphonefoto’s (of selfies) van en met recent overledenen, om ook de nieuwe fase in de post mortem-fotografie te belichten.

De tentoonstelling ‘Post Mortem – foto’s van overledenen’ is tot en met 10 april 2016 te zien in het Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.

De poëzie van… Rainer Maria Rilke
Nog een paar dagen en het is gedaan met de mooie herfstweer. De bomen worden door de wind van hun laatste blad beroofd, de dagen korten en het weer wordt guur – niets leuks meer aan. Gelukkig is daar Rainer Maria Rilke (1875 – 1926), herfstdichter pur sang, die soelaas biedt.

In De poëzie van… Rainer Maria Rilke in De Nieuwe Liefde in Amsterdam is zondag 15 november aandacht voor zijn werk. Acteur en Rilke-liefhebber Roeland Fernhout leest zijn melancholische gedichten voor, pianoreus Joep Beving maakt muziek en Sasja Janssen draagt een column voor. Uiteraard wordt het toepasselijke Herbsttag (Herfstdag, in de vertaling van Peter Verstegen) ook voorgedragen:

(fragment)

Wie nu geen huis heeft, bouwt het ook niet meer,
wie nu alleen is, zal het lang nog blijven,
zal waken, lezen, lange brieven schrijven
en rusteloos de lanen op en neer
gaan als de wind de blaren voort zal drijven.

‘De poëzie van… Rainer Maria Rilke’. Zondag 15 november 2015 in De Nieuwe Liefde in Amsterdam, aanvang: 16.00 uur.

Arnon Grunberg ontmoet Marlene Dumas
Allebei zijn ze tot ver over onze landsgrenzen bekend: hij als schrijver, zij als kunstenaar. Maar of dat een band schept? We gaan het zien. In de serie ‘Arnon Grunberg ontmoet…’ spreekt de schrijver op donderdag 12 november met Marlene Dumas, een van de meest invloedrijke kunstenaars van dit moment. Het werk van Dumas – in 1953 geboren in Kaapstad en sinds de jaren zeventig wonende te Amsterdam – wordt op de website van De Balie bondig omschreven als ‘intense, emotioneel geladen schilderijen en tekeningen die gaan over existentiële onderwerpen en vaak refereren aan kunsthistorische motieven en actuele politieke thema’s.’ Enfin – u kent het vast. De bijeenkomst is helaas uitverkocht, maar wordt vanaf 20.00 uur wel live uitgezonden.

‘Arnon Grunberg ontmoet Marlene Dumas’ op donderdag 12 november 2015 in De Balie in Amsteram. Aanvang: 20.00 uur. Meer informatie vindt u hier.