Spring naar de content

Moeten vrouwenbands benadrukken dat ze vrouwenbands zijn, of juist niet?

Voorafgaand aan interviews wordt soms afgesproken dat over bepaalde onderwerpen niet gesproken wordt. Brian Molko van Placebo verzocht mij eens om het niet over het vertrek van hun drummer te hebben (om er vervolgens een monoloog van tien minuten over af te steken), en wie Jared Leto interviewt over zijn band Thirty Seconds To Mars, krijgt te horen dat het interview direct afgelopen is zodra je over zijn acteercarrière begint.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Klaas Knooihuizen

Leto heeft groot gelijk. Ik heb nooit zo veel problemen met dergelijke verzoekjes. Vaak zijn de verboden onderwerpen totaal irrelevant of volledig uitgemolken en zeggen ze vooral iets over veel van mijn collega’s, die er blijkbaar geen waarde aan hechten om met een origineel verhaal te komen. Dat blijkt wel uit de intro van veel van die artikelen, waarin opgesomd wordt over welke onderwerpen niet gesproken mocht worden.

Dat lot zal Savages vermoedelijk niet bespaard blijven. De Londense band was deze week in Nederland om te praten over hun aanstaande tweede album Adore Life, dat op 22 januari verschijnt. Het loont de moeite die datum in je agenda te noteren. Adore Life is avontuurlijk, confronterend, ontzagwekkend.

En vrouwelijk. Dat wil zeggen, Savages bestaat uit vier vrouwen. Precies daarover mocht niet gesproken worden, zo werd mij vooraf verteld. Het verbaasde me. Waarom zou ik het daarover willen hebben? Er viel zoveel meer te bespreken. Blijkbaar was de band er de afgelopen jaren tot in den treure over uitgehoord.
Is het een bewuste keuze?
Een statement misschien?
Dat soort vragen.

Ik vind het onvoorstelbaar. Voor veel journalisten is het feit dat Savages volledig uit vrouwen bestaat kennelijk interessanter dan de muziek. Ik durf er een tientje om te verwedden dat aan Mick Jagger nooit gevraagd is waarom de Stones louter uit mannen bestaat. Ook wel twee tientjes.

Eerder deze week viel het debuutalbum van de Amerikaanse punkband Nots in de bus. Nots bestaat uit vier vrouwen en loopt daar juist mee te koop; het staat in de eerste zin van hun persbiografie. Nu vind ik dat nogal een zwaktebod – in het geval van Nots is het dat mijn inziens ook –, maar ik snap het ook wel weer. Er zijn nu eenmaal veel minder vrouwen- dan mannenbands en als je verder weinig te bieden hebt, maak je daar maar je unique selling point van.

Als het je doel is om meer vrouwen aan de drumkit en de basgitaar te krijgen – en dat is mijn doel, al was het maar om ook in de toekomst bands als Savages te kunnen blijven verwelkomen – weet ik niet wat wijsheid is. Moet je het onderwerp mijden en de muziek voor zich laten spreken? Of moet je het juist benadrukken, jonge meisjes in het gezicht wrijven dat ook zij ooit in de grootste tent van Lowlands kunnen spelen?

Misschien wel allebei. Bekijk daarom hieronder de video van The Answer, de eerste single van Savages’ tweede album Adore Life, dat op 22 januari verschijnt.

Onderwerpen