Spring naar de content

Zien dit weekend: Zwartepieten, Kraftwerk & Oorlogswinter

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Intocht Sinterklaas - HPZwarte Pieten
Eventjes is het Drentse Meppel komende zaterdag het centrum van de wereld. De stad organiseert dit jaar de intocht van Sinterklaas. Sinds de pietendiscussie is de intocht traditiegetrouw een hot item. Reden voor de VARA om een debat te organiseren in Gouda, de locatie van de intocht van vorig jaar. In Zwartepieten! gaan drie voor- en drie tegenstanders van de vrolijke kindervrienden de confrontatie met elkaar aan. Onder leiding van Menno Bentveld trekt het stel twee dagen met elkaar op. Het doel van de excercitie is het vinden van een balans tussen beide kampen. “Met als doel het creeëren van een vruchtbare discussie,” laat de presentator weten aan Televizier. Laat de strijd beginnen!
Zwartepieten!, vrijdag 13 november 21.30 uur op NPO 1 

KraftwerkKraftwer concert voor Tour de France- HP
Nog altijd staan de mannen van de Duitse elektrogroep een paar keer per jaar op het podium. Roerloos en geconcentreerd staan Ralf Hütter en consorten dan op een rijtje achter hun apparatuur hun experimentele elektropop te creëren. 45 jaar na de oprichting gaat Kraftwerk nog steeds als een trein. Reden voor documentairemakers Simon Witter en Hannes Rossacher om de band te volgen. Exclusieve live-beelden van de Tate Modern shows in Londen in februari 2013 worden afgewisseld met archiefbeelden en leren we de obsessies van de Duitsers kennen. Een must-see voor de liefhebber van deze Duitse elektrogroep.
Kraftwerk: Pop Art, vrijdag 13 november 23.00 uur op Canvas 

Back to the 60’s
Frank Sinatra, Edith Piaf en de Rolling Stones; je kan het zo gek niet bedenken, of het komt voor in het muziekarchief van Fenno Werkman. Back to the 60’s doet een greep in de muzikale schatten van Werkman en toont ze. In aansluiting op de documentaire zijn zaterdagavond drie documentaires te bewonderen op NPO Cultura over model Twiggy, pop art kunstenaar Roy Lichtenstein en de Rolling Stones. Kortom, de jaren zestig komen zaterdag weer even tot leven.
‘Back to the 60’s’, zaterdag 14 november om 16.10 uur op NPO 2. De documentaires zijn diezelfde avond op NPO Cultura te zien vanaf 20.55 uur. 

Oorlogswinter
Gelezen door menig volwassene, maar ooit uitgebracht als kinderboek: Oorlogswinter. In 2008 werd het boek verfilmd, waarbij de film bewust geschikt gemaakt werd voor zowel kinderen als volwassenen. De film Oorlogswinter speelt zich af tijdens de hongerwinter in de Tweede Wereldoorlog en vertelt het verhaal van de veertienjarige Michiel die niet kan wachten om zich in te zetten voor het verzet. Als hij eenmaal, tegen alle wensen van zijn ouders in, aan een opdracht begint, ziet Michiel in dat het werk in het verzet vooral heftig is en lang niet zo spannend als hij in eerste instantie gedacht had.
‘Oorlogswinter’, zaterdag 14 november om 20.00 uur op NPO3

the end of the tour-HPHet einde van de rit
In The End of the Tour van regisseur James Ponsoldt volgt journalist David Lipsky (Jesse Eisenberg) vijf dagen de tour van de getroebleerde doch veelgeprezen schrijver David Foster Wallace (Jason Segel). Het wordt allesbehalve een normale reportage. The End of the Tour toont eerder een gevecht naar erkenning en het ontstaan van een vriendschap tussen de interviewer en de geïnterviewde. Beiden verlaten tijdens de interviewperiode hun comfort zone met soms hilarische als indrukwekkende passages als gevolg. Beloond met vier sterren.
‘The End of the Tour’ draait nu in de bioscoop.