Een avondje tussen de entrepeneurs en blogerella’s (**)
Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze week: yuppenclubhuis Bo Cinq.
Het Lieverdje, het beroemde beeld op het Spui in Hartje Amsterdam, stond in de jaren zestig symbool voor de provo’s. De bronzen personificatie van ‘de vrije geest’, in de vorm van een Amsterdams straatschoffie gemaakt door de Amsterdamse beeldhouwer Carel Kneulman.
Honderden meters verderop, ruim vijf decennia later, verzamelt een hele nieuwe generatie Amsterdammers zich in restaurant Bo Cinq. Niet de provo’s, maar een andere groep vrijdenkers hebben het tegenwoordig voor het zeggen. De entrepeneurs. Noem ze geen ‘ondernemers’, da’s fout. Bo Cinq is hun clubhuis (ze hebben er meerdere), en donderdag 12 november bestond dit Amsterdamse restaurant zes jaar.
De avond werd verzorgd door onder meer Martijn Bos, heeft een online kaaswinkel en zit in de jury van Het beste idee van Nederland. En hij maakt deel uit van een denktank. (‘We hebben vandaag 600 ideeën gereduceerd naar 104.’) En Shen Loong Yen, reisde zes jaar geleden af naar Marokko om de Frans-Marokaanse Fusion keuken samen te stellen. (‘Bo Cinq is een wereldzaak, een klassieker van deze tijd.’)
Oververtegenwoordigd waren de blogerella’s, u kent ze wel van Instagram. Hun filosofie: je stelt niks voor als je idee, ingeving of brainwave niet wordt geëtaleerd op een hippe blog.
Waar de Amsterdamse provo’s ooit vochten tegen het kapitalisme en de consumptiemaatschappij, hebben deze dames het consumentisme omarmd. Mogelijk is het een en ander verwaterd in de opvoeding.
Ze weten wat feesten is. Onder een plafond van gouden en zwarte ballonnen werden de Marokkaanse dadelamuses met gemak en plezier naar binnen gewerkt. En ook de oestertjes, sushi en bubbels ontbraken vanzelfsprekend niet.
Eindoordeel
Voor wie onderneemt, pardon: entrepeneurt, is Bo Cinq the place to be. Zien en gezien worden, het heerlijke eten is bijzaak. Wie weet is de tent over een paar jaar wel wat Le Garage in de jaren negentig werd.