Spring naar de content

Zet vanavond uw schoen voor Sint Mario

Hè hè. De laatste drukke week van het kwartaalcijferseizoen zit erop. Niet dat beleggers zich de komende tijd hoeven te vervelen. De aanstaande feestmaand december lijkt een maand vol verrassingen te worden. Terwijl de consumenten op jacht gaan naar koopjes voor de feestdagen loopt de belegger zijn portefeuille door en maakt de balans op. Toch nog snel even wat slechte aandelen eruit gooien en wat goed presterende stukken kopen, om niet volledig afgezeken te worden tijdens de nieuwjaarsborrels.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Martijn Mom

De eerste signalen over de koopjesjacht van de consumenten waren deze week positief, maar die werden meteen de grond in geboord door een dikke winstwaarschuwing van de Amerikaanse winkelketen Macy’s. Geen goed teken met het belangrijke feestdagenseizoen voor de deur. Over twee weken is het ‘Black Friday‘ in de VS. Veel Amerikanen zijn op de vrijdag na ‘Thanksgiving Day‘ vrij en gaan shoppen voor de feestdagen.

Ondanks dat de Amerikaanse ‘average Joe‘ minder kwijt aan is een volle tank benzine geeft hij dat extraatje niet uit in de winkels. De flinke daling van de olieprijs op de termijnmarkt wordt ook slechts mondjesmaat doorgeven aan de pomp. Omgekeerd vinden prijsstijgingen altijd net iets sneller de weg naar het tankstation.

De Chinese consumenten hadden er deze week wel zin in. Woensdag was het Vrijgezellendag in China en dat is de belangrijkste dag voor de Chinese internetwinkels. Onlineverkoper Alibaba, vergelijkbaar met Amazon en eBay, verkocht voor een recordbedrag aan producten. Opvallend is dat op ‘Singles Day‘ vooral veel babyspulletjes werden verkocht. Wellicht heeft dat iets te maken met het loslaten van het eenkindbeleid in de Volksrepubliek.

Op woensdag zaten beleggers ook klaar voor een toespraak van ECB-kapitein Mario Draghi. Super Mario was op bezoek bij zijn Britse collega’s. De taalmeester greep zijn toespraak echter aan om te pleiten voor meer integratie in Europa en de Europese bankenunie. Over het beleid van de ECB liet hij niets los.

Een dag later verscheen Draghi echter voor het Europees Parlement in Brussel en daar herhaalde hij zijn boodschap dat de centrale bank in december zal bekijken of de eurozone meer steun nodig heeft.

Draghi heeft zijn werk eigenlijk al gedaan door in oktober te hinten op meer steunmaatregelen. De euro is daardoor flink in waarde gedaald. De centralebankiers zullen het niet toegeven maar de wisselkoers speelt een belangrijke factor in het monetaire beleid. Een goedkopere euro versterkt de concurrentiekracht van Europa. Echter, bij een wereldwijde valutaoorlog is niemand gebaat. Dan concurreert men elkaar de tent uit.

De euro daalt ook doordat de rente in de VS mogelijk in december wordt verhoogd. Als de Fed volgende maand daadwerkelijk voor het eerst in jaren de rente verhoogd hoeft Draghi mogelijk niets te doen en zal de euro vanzelf verder dalen. De rentevergadering van de ECB wordt een dag na het rentebesluit van de Fed gehouden en hij kan dus rustig afwachten wat Janet Yellen gaat doen.

Mocht Sint Mario in de december toch met bankbiljetten willen strooien dan kan hij die beter direct in de schoen van de consumenten stoppen in plaats van miljarden te pompen in het stroperige financiële systeem. Dat heeft tenminste een direct effect op de economie. Ik heb mijn bankrekeningnummer vast op mijn schoenzool geschreven. Je weet maar nooit.

Niets in bovenstaand bericht dient te worden beschouwd als een beleggingsadvies.