Spring naar de content

Overzicht: de reacties op de terreurgolf in #Parijs

De wereld rouwt mee met Frankrijk. Via sociale media tonen velen hun medeleven aan de slachtoffers in Parijs. Een overzicht van de meest opvallende reacties, de dag na de aanslagen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Koning Willem Alexander is door de aanslagen in Parijs 'diep geschokt', zo laat hij zaterdagochtend weten op zijn facebookpagina.

Reactie Zijne Majesteit de Koning op de aanslagen in Parijs: "Ik ben diep geschokt door de aanslagen gisteravond in...

Posted by Het Koninklijk Huis on zaterdag 14 november 2015

De aanslagen zijn inmiddels opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS). In een video die op internet circuleert wordt gedreigd met nieuwe aanslagen. Volgens de videoboodschap heeft 'een trouwe groep gelovigen van het leger van het kalifaat' de 'hoofdstad van ontucht en zonde' aangevallen.

Premier Rutte zei zaterdagmiddag op een persconferentie dat Nederland in oorlog is met IS. Alle betrokken diensten in Nederland zijn in verhoogde paraatheid gebracht en ook is de grensbewaking aangescherpt. Geert Wilders was de enige fractievoorzitter van de Tweede Kamer die negatief reageerde op de toespraak van Rutte:

Schouder aan schouder Meer wereldleiders hielden een toespraak. President Obama zei: "De Fransen zijn al jaren onze bondgenoten in de strijd tegen terreur en extremisme. Wij zullen Frankrijk en hun president dan ook schouder aan schouder bijstaan met alle mogelijke middelen om de strijd verder te zetten. De Verenigde Staten zullen er ook voor zorgen dat Frankrijk gepast kan reageren op de terreurdaden. Ze kunnen op ons rekenen." Hij veroordeelde de aanslag en noemde het een 'schandalige poging om mensen te terroriseren'. De Britse premier David Cameron heeft gezegd ook geschokt te zijn door de aanslagen in Parijs en zegde hulp toe aan de autoriteiten in Frankrijk. "Onze gedachten en gebeden zijn bij het Franse volk. We zullen alles doen wat we kunnen om te helpen", zo liet hij via social media weten. Cartoon Satirisch tijdschrift Charlie Hebdo was begin van dit jaar doelwit van een terroristische aanslag in Parijs. Het blad publiceerde naar aanleiding van de recente aanslag de volgende cartoon: "Vrienden uit de hele wereld. Dank jullie wel voor #PrayforParis, maar we hebben geen behoefte aan meer religie! Ons geloof gaat over muziek! Zoenen! Leven! Champagne en vrolijkheid! #Parisisabout life. 

Sinterklaas
Zaterdag kwam Sinterklaas aan in Nederland, ook de Goedheiligman stond stil bij de aanslagen. Tijdens een persconferentie zei hij: "Dit is grotemensennieuws en het is verdrietig en afschuwelijk. Ondanks dat wij het sinterklaasfeest vieren moeten we meeleven met het verdriet en de pijn dat mensen daar is aangedaan."

Cabaretier Jochem Myjer doet een emotionele oproep om de aankomst van de Sint niet te vergallen voor kinderen door onderling ruzie te maken. "Laat kinderen vandaag nog even geloven dat de wereld niet zo verrot en gevaarlijk is. Zullen we vandaag uit respect voor gisteren even alle zwaarden begraven en de discussie op een andere dag zinvol voortzetten?"

Terwijl de wereld in brand staat en de nauwelijks te bevatten beelden van de chaos en angst langzaam beginnen door te...

Posted by Jochem Myjer on vrijdag 13 november 2015

#PrayersForParis
Ook in de sportwereld wordt er stilgestaan bij de gruweldaden. Bij alle UEFA-wedstrijden wordt er de komende dagen een minuut stilte gehouden en dragen alle spelers een zwarte band. Dit weekend gaat dat om de wedstrijden tussen Zweden en Denemarken en Oekraïne tegen Slovenië.

Dinsdag staat er een oefenwedstrijd tussen Nederland en Duitsland op het programma. Het is nog onbekend of deze wedstrijd zal doorgaan. Zondag wordt hierover een besluit genomen. De spelers van Die Mannschaft mogen er een nachtje over slapen en dan zeggen of ze er zin in hebben.

Andere sporters die hun medeleven tonen zijn bijvoorbeeld atleet Usain Bolt en tennissers Serena Williams en Novak Djokovic.