Spring naar de content

In beeld: zo verspreidde taal zich in 8000 jaar tijd

De ruim 400 Indo-Europese talen die vandaag de dag worden gesproken, zijn mogelijk afkomstig van een taal in het oude Anatolië, het Turkije van vandaag de dag. Business Insider maakte een animatie waarin te zien is hoe verschillende talen in Europa en Azië zijn ontstaan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

De video begint waar het Anatolische schiereiland zich bevindt, zo’n 6000 jaar voor Christus. De taal die daar werd gesproken vertakte 1500 jaar later in meerdere talen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het verloop in de video is gebaseerd op een studie van de bioloog Quentin Atkinson, die werkt aan de University of Auckland in Nieuw-Zeeland. Voor zijn onderzoek gebruikte Atkinson soortgelijke methodes als die worden gebruikt bij het achterhalen van de verspreiding van virussen. Eveneens richtte Atkinson zich op de vocabulaires van die tijd en historische handelsroutes. Laatstgenoemde is een belangrijke factor in de ontwikkeling van taal.

Leuk detail: volgens de animatie is het Nederlands eerder ontstaan dan het Frans en het Spaans.

Onderwerpen