Spring naar de content

Cultuuragenda: Het Schrijfkabinet, Katzenjammer en Frits Lambrechts

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de voorstelling Het Schrijfkabinet in het Torpedo Theater in Amsterdam, de Noorse band Katzenjammer treedt op in Nederland en acteur Frits Lambrechts (78) blikt in de voorstelling Frits! Laten we lastig zijn terug op zijn leven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Het Schrijfkabinet
In het Torpedo Theater in Amsterdam, misschien wel het kleinste theatertje van Nederland, wordt elke derde vrijdag van de maand een literaire theatervoorstelling gepresenteerd: Het Schrijfkabinet. Schrijvers, dichters en andere personen uit het boekenvak praten ‘over de techniek en kunst van het schrijven’ – zoals het op de website van het programma staat vermeld. Hoofdgasten van deze derde aflevering zijn schrijvers A.L. Snijders en Gerwin van der Werf. Snijders (1937) kennen we als schrijver van zkv’s en van de recent verschenen geschenkbundel voor de Nederland Leest-campagne van het CPNB. Van der Werf (1969) is vaste columnist bij dagblad en schreef de romans Gewapende Man, Wild en Luchtvissers. Verder zal AfdH-uitgever Paul Abels een lans breken voor een ten onrechte onbekende schrijver, schrijft onze eigen Klaas Knooihuizen live een column en is er muziek van Van Puffelen. De avond wordt aan elkaar gepraat door Evelien Vos.

‘Het Schrijfkabinet’, vrijdag 20 november in het Torpedo Theater in Amsterdam, aanvang: 20.30 uur. Meer informatie vindt u hier.

Katzenjammer
Hoe moet je iemand die nog nooit van Katzenjammer heeft gehoord de band omschrijven? ‘Vier sprookjesachtige dames die van de Noorse hoogvlakten afomstig zijn’, lees je steevast in elke aankondiging die wordt geschreven, ‘die een wervelwind aan stijlen (onder andere balkan, pop, rock, folk, country en punk) net zo moeiteloos afwisselen als de instrumenten die ze bespelen.’ Deze week doet de band een kleine tour door Nederland. Op zaterdag 21 november spelen ze in het Paard van Troje in Den Haag. Op zondag 22 november treden ze op in Doornroosje in Nijmegen, op maandag 23 november maken ze een korte uitstap naar Brussel, om op dinsdag 24 november de grote zaal van Poppodium 013 in Tilburg plat te spelen met hun onweerstaanbare deuntjes. Er zijn nog kaarten – maar wees er snel bij.

‘Katzenjammer’ treedt op zaterdag 21 november op in het Paard van Troje in Den Haag, op zondag 22 november in Doornroosje in Nijmegen en op dinsdag 24 november in Poppodium 013 in Tilburg. Meer informatie vindt u hier.

Frits Lambrechts
“Vorig jaar kreeg theatermaker Elsbeth Vernout een vreemd telefoontje van het ANP. ‘We zijn bezig met een necrologie over Frits Lambrechts‘, zei de journaliste van dienst. ‘Voor als hij zou overlijden. We hebben hier staan dat hij samenwerkte met Wim Kan, Frans Halsema, Ramses Shaffy… En we zien op internet dat u met hem optreedt. Kunt u wat meer vertellen over hem?” Aldus begint de introductie van de voorstelling Frits! Laten we nog even lastig zijn.

In dit stuk over het werk en leven van acteur Frits Lambrechts (78) maken Lambrechts zelf, theatermaker Elsbeth Vernout en videokunstenaar Martijn Grootendorst zijn testament op. In de eerste helft van de voorstelling schetsen Vernout en Grootendorst een portret van de bijhna tachtigjarige acteur in beeld, muziek en geluid. Er worden antwoorden gezocht op vragen als: hoe gaat Frits Lambrechts de geschiedenisboeken in, wat heeft hij betekend voor de Nederlandse kleinkunst- en filmgeschiedenis en hoe belangrijk is hij voor zijn vrienden, zijn publiek en de stad Amsterdam? Na de pauze beklimt de oude meester zelf het podium en brengt met zijn kenmerkende rauwe stem een muzikale ode aan de mensen met wie hij heeft gewerkt, maar bovenal: aan Amsterdam.

De voorstelling ‘Frits! Laten we lastig zijn’ is op donderdag 18 november en vrijdag 19 november te zien in het M-Lab in Amsterdam. Meer informatie vindt u hier.