Spring naar de content

De beste stukken van deze week

Iedere week selecteert de redactie voor u de vijf beste, meest spraakmakende of opmerkelijke artikelen die verschenen op onze site.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Juichen na een bom, zoiets bedenk je niet
‘Eerst wordt er gejuicht. Dat is het bizarre van de tragedie in Stade de France op vrijdagavond 13 november 2015. Een jihadist blaast zich op en enkele duizenden van de toeschouwers bij de vriendschappelijke wedstrijd Frankrijk-Duitsland in Parijs denken aan een onschuldig bommetje. Ze kennen de ernst van de situatie niet.’ Sportcolumnist Auke Kok over een van de vele bizarre taferelen op vrijdag 13 november.

Dit zijn de 19 meest bijzondere plaatsnamen van Nederland
Nederland kent duizenden steden, dorpen en buurtschappen – en allemaal hebben ze een naam. HP/De Tijd grasduinde door de Nederlandse plaatsengids en destilleerde uit de vele duizenden plaatsnamen de meest bijzondere exemplaren. De laatste aflevering van een drieluik.

Reportage: tussen de salafisten en jihadisten zijn het Brusselse Molenbeek
De sporen van de aanslagen in Parijs leidden de autoriteiten dit weekend naar de Brusselse wijk Sint-Jans-Molenbeek, met politie-invallen tot gevolg. Zondag kwam het hoge woord er bij de Belgische premier Charles Michel uit: ‘Ik stel vast dat er bijna altijd een link met Molenbeek is, dat is een gigantisch probleem.’ Schrijver Arthur van Amerongen en oorlogsfotograaf en antropoloog Teun Voeten riepen het al even geleden. Eerder dit jaar gingen de Nederlandse klokkenluiders op reportage: hoe islamitisch is Brussel en wat beweegt de Belgische islamknuffelaars?

Waarom economische vluchtelingen en illegale migranten niet bestaan
Migranten, illegalen, gelukszoekers en testosteronbommen – wie het vluchtelingendebat volgt, wordt om de oren geslagen met jargon. Politici en media formuleren er rijkelijk op los, met alle gevolgen van dien. Een kritische kanttekening.

Zanger Armand (1946-2015) ging kapot van de pijn, maar speelde altijd door
In zijn woonplaats Einhoven is protestzanger en boegbeeld van de hippiecultuur Herman George van Loenhout, artiestennaam Armand, overleden. De artiest is 69 jaar geworden. Vorig jaar juni interviewde Sjoerd Hartholt hem. Het werd een gesprek over vliegende achtervolgingen over Duitse snelwegen en dromen over optredens in Parijs.