Spring naar de content

Een brug te ver bij Passengers Terminal Amsterdam (***)

Wekelijks gaat Thom Goderie op expeditie in de natuurlijke habitat van de Nederlandse socialite, en onderwerpt hij premières, vernissages en andere feestelijkheden aan een smakelijke analyse. Deze week: op bezoek bij dé aanlegplaats voor cruiseschepen, Passenger Terminal Amsterdam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Thom Goderie

Een azuurblauwe loper verraadde het maritieme karakter, afgelopen maandagmiddag. Maar goed, we waren ten slotte bij de aanlegplaats voor cruiseschepen in Amsterdam: Passenger Terminal Amsterdam. Even sloeg de verwarring toe, toen de genodigden zichzelf door de Segway shop een weg naar de lobby, de feestlocatie moesten banen; het decor voor de negende editie van de Captains Cocktail. Ahoy!

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap
Rondje gastvrij Amsterdam: Kees Hogetoorn (Sales/marketing Sofitel Legend The Grand), Anita Bos (general manager Amstel hotel), Remco Groenhuijzen (general manager Sofitel Legend The Grand) & Frans van der Avert (CEO Amsterdam Marketing) Vlnr.
Van links naar rechts: Kees Hogetoorn (sales/marketing Sofitel Legend The Grand), Anita Bos (general manager Amstel hotel), Remco Groenhuijzen (general manager Sofitel Legend The Grand) & Frans van der Avert (CEO Amsterdam Marketing)

Een feestje voor de relaties van P.T.A. U moet zich voorstellen dat een gemiddelde schuit, neem bijvoorbeeld de MSC Splendida, ruimte heeft voor maar liefst 4.000 gasten. P.T.A.-directeur Rene Kouwenberg hoopt in 2019 uit te breiden met een tweede terminal. Kouwenberg is afkomstig uit de hotellerie en wist daardoor hoe hij zijn gasten moest verwelkomen. Van  oesters tot macarons, alles was er.

Onderwerp van gesprek was die avond: de Amsterdamse politiek. Er zijn namelijk al langere tijd plannen een brug te bouwen over ‘t IJ. (‘Alsof de Noord-Zuidlijn van 3,1 miljard niet genoeg is om Noord en centrum te verbinden.’) U begrijpt de onvrede, want als de cruiseschepen willen blijven aanmeren bij P.T.A. dan zou Amsterdam een eigen Golden Gaten Bridge moeten krijgen.

De vooravond van het Light Festival: Felix Guttmann (voorzitter Amsterdam Light Festival) & Dertje Meijer
Aan de vooravond van het lichtjesfestival in Amsterdam: Felix Guttmann (voorzitter Amsterdam Light Festival) en Dertje Meijer

Echter, in de hoofdstad mogen ze niet mopperen over de haven. Dit jaar won de Passengers Terminal Amsterdam namelijk de onderscheiding ‘Port of the Year’ bij de Seatrade Cruise Awards 2015. En tijdens de afgelopen Sail (grootste evenement van het land) ging het er allemaal keurig aan toe en was Amsterdam weer even een wereldstad. CEO Port of Amsterdam Dertje Meijer is trots, Amsterdam is nummer 4 in Europa. (Rotterdam is nummer 1.)

Het werd avond, en de verrukkelijke drankjes stelden onze zeemansbenen op de proef, en we spoedden ons bij het vallen van de nacht huiswaarts. Naar het pontje richting Amsterdam-Noord. Shit! Gemist. Oké, toch handig, zo’n brug.

Eindoordeel:
Het was een luxecruise, daar bij een belangrijke peiler van Amsterdam. En ze weten bovendien relaties te onderhouden. (Zo schijnt vorige week de heer Fiat nog aan wal te zijn gegaan. U weet wel van de Panda)

tompoes3

Ahoy! Welkom: Dick de Graaff, Martine van Loon (voormalig grootmeesteres) & Rene Kouwenberg Vlnr.
Dick de Graaff, Martine van Loon (voormalig grootmeesteres) en Rene Kouwenberg (v.l.n.r.)