Spring naar de content

Opmerkelijk: Ali B. volgens The Economist ‘schoolvoorbeeld van integratie’

Hij zou onze harten gestolen hebben als ‘knuffelmarokkaan’ en hoe groter de PVV wordt, hoe groter de vraag naar mensen als hij zou zijn. We hebben het over Ali B. De man die volgens het Britse blad The Economist de meest interessante persoon is in het immigratiedebat in ons land.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Remco Rous

Symbolisch stelt The Economist in de kop van het artikel nog de vraag of Ali de strijd om het slagen van de multiculturele samenleving gaat winnen. Maar de cartoon boven het artikel, waarbij een kleine Wilders hard aan een klein plukje haar trekt van een verder enorme Ali, maakt het antwoord al meer dan duidelijk.

Ali Bouali, zoals artiest Ali B. eigenlijk heet, schrikt zelf een beetje van de loftrompet die gestoken wordt in The Economist. Het blad omschrijft B. als het boegbeeld van de goed geïntegreerde Marokkaan en meer in die categorie. “Het is iets teveel eer, maar wel heel tof,” aldus Ali. Hollandse bescheidenheid is hem ook al niet vreemd. Als The Economist dat nou ook nog geweten had, hadden ze hem wellicht nog meer geprezen.

Overwegend positief
The Economist lijkt een juiste inschatting van de status van Ali B. te hebben gemaakt, althans wie Twitter erop naslaat. Ali B. kan op het sociale medium rekenen op een boel positieve reacties. Veel twitteraars vinden het mooi om te lezen dat hij door zo’n prominent en hoog aangeschreven blad positief geportretteerd wordt. Maar een enkele negatieve reactie is er ook. Niet iedereen kan zich verenigen met de staat van ‘nationale held’ die The Economist aan Ali geeft; dé Marokkaan die door PVV’ers nooit is aangevallen.

Het succes van Ali loopt volgens het tijdschrift uiteen van de knuffel die hij de koningin gaf, tot het moment waarop hij ‘heel Nederland’ in De Wereld Draait Door aan het huilen maakte met een liedje dat hij schreef voor zijn kinderen. En dan is er nog dat programma wat hij maakte, Ali B. op volle toeren, waarbij hij verschillende culturen door middel van muziek letterlijk bijeen brengt.

Almere
Een speciale vermelding is er ook voor de stad van succesformule Ali, Almere. Door The Economist omschreven als de plek waar de eerste hipsters hun heil gaan zoeken vanwege de hoge huizenprijzen in Amsterdam en waar op koopavond de straten gevuld zijn met mensen die talen spreken van Turks tot Papiaments.

Tot zover Almere. Want Ali kwam als probleemjongeren pas weer echt op het rechte pad bij zijn oma in Marokkko. Ach, wat maakt het ook uit. Waar Ali de gouden formule ook leerde, hij heeft ‘m in ieder geval op zak: “om vooroordelen en angst te verslaan, heb je emotie nodig”.

The Economist heeft gesproken. Het oordeel is aan u.