Spring naar de content

Puberdoelman Gianluigi Donnarumma, de nieuwe Italiaanse hoop

Gianluigi Donnarumma is de sensatie van de Italiaanse Serie A. De pas 16-jarige keeper staat in de spotlights sinds hij de Spaanse veteraan Diego Lopez uit het doel van AC Milan heeft verdreven. Op zo’n jonge leeftijd al in de goal staan, dat roept herinneringen op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jessy de Cooker

Het voorkomen van Gianluigi Donnarumma - geboren op 25 februari 1999 - doet geenszins vermoeden dat de doelman pas net mag drinken in Italië. Met zijn 1.96 meter en een hip stoppelbaardje lijkt hij verre van een puber. De keeper stuurt de verdediging van AC Milan aan als een ervaren leider.

Het is snel gegaan met de jonge doelman. Wanneer eerste keus Diego López van AC Milan slecht presteert, mag Donnarumma op zaterdag 25 oktober zijn debuut maken tegen Sassuolo. López is op dat moment de slechtste van de hele Serie A. In de eerste acht wedstrijden van de competitie incasseert de Spanjaard gemiddeld 1.75 doelpunten per wedstrijd en weifelende optredens zorgen ervoor dat coach Sinisa Mihajlovic het durft Donnarumma in het diepe te gooien.

De jongeling heeft in het voorseizoen indruk gemaakt door 'de nul' te houden tegen Real Madrid. Dat hij in de penaltyserie de beslissende strafschop mist, wordt hem meteen vergeven door de tifosi. Donnarumma is bij zijn debuut op zondag 25 oktober tegen Sassuolo precies 16 jaar en acht maanden.

De potentievolle doelman blinkt uit in het team waarvan ook Nigel de Jong deel uit maakt. Met Donnarumma op doel incasseert Milan minder doelpunten. Dat komt deels door het defensievere spel van Mihajlovic, maar ook door de optredens van zijn jonge goalie. Vooral in het duel met het Atalanta Bergamo van Marten de Roon - zijn vierde duel onder de lat - was Donnarumma doorslaggevend met enkele uitstekende reddingen.

Andere jongelingen 
Donnarumma is niet de jongste doelman ooit in de Italiaanse Serie A. In het seizoen 1979/1980 speelt Gianluca Pacchiarotti, 16 jaar en 192 dagen, tien minuten mee met Pescara tegen Perugia. In de overige grote Europese competities wordt minder vertrouwen gegeven aan jonge sluitposten. Alleen Anthony Mandréa, doelman van het Franse Nice, komt met 16 jaar, 10 maanden en 9 dagen in de buurt.

De aanblik van de jonge doelman doet vooral denken aan de eerste stappen die naamgenoot en grote voorbeeld Gianluigi Buffon in 1995 zette op de Italiaanse voetbalvelden. De Italiaanse legende - nog altijd de onbetwiste doelman van Juventus en het Italiaanse nationale elftal - was amper 17 jaar toen hij zijn debuut mocht maken tegen AC Milan.

Voorbeeld
Komend weekend ontmoeten leerling Donnarumma en meester Buffon elkaar naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst op het veld. Juventus en AC Milan treffen elkaar zaterdag in Turijn. De jongeling van AC Milan kijkt figuurlijk tegen de doelman van de tegenstander op. Buffon is zijn grote held en voorbeeld. Letterlijk is het juist de 21 jaar oudere Buffon die op dient te kijken. Door een stevige groeispurt is Donnarumma nu al vier centimeter langer dan de veteraan.

Fans van de Squadra Azzurra verheugen zich inmiddels al op een nieuwe periode met een betrouwbare sluitpost. Met Donnarumma zou de nieuwe Buffon zijn opgestaan. Tegenover ESPN nuanceert Sebastiano Rossi de vreugde rond de stormachtige beginperiode van de jonge keeper. "We moeten een jonge doelman helemaal ophemelen," aldus de voormalig doelman van AC Milan. "We moeten Donnarumma tijd gunnen om verder te groeien."

Tegen Juventus wacht Donnarumma's eerste test in een topper. De gelijkenissen met zijn collega-doelman Buffon zullen de komende dagen nog vaak aangehaald worden. Of ze terecht zijn, valt nog te bezien.

Juventus - AC Milan trappen zaterdagavond om 20.45 uur af. 

Onderwerpen