Spring naar de content

Waarom Kjeld Nuis meer heeft aan Sven Kramer dan andersom

Kjeld Nuis, de nieuwe He-Man van het Nederlandse schaatsen, heeft een grote tatoeage op z’n linker bovenarm. De sprinter, die zaterdag in Salt Lake City de wereldbekerwedstrijd op de 1500 meter won in een nieuw Nederlands record (1.42.14), liet het plaatje bijna twee jaar geleden zetten. We zien een klok en twee handen, die de tijd (vijf uur) vasthouden. Een oude hand en een jonge hand. “De letters zijn de initialen van mijn ouders en mijn broertje,” zegt Nuis. “Het staat voor timeless love. Mijn ouders en mijn broertje zijn er altijd voor me geweest. Ik heb ’m zelf bedacht en ontworpen en ond het gewoon mooi om de tatoeage iets menselijks te geven.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark van den Heuvel

Het detail van de jonge en de oude hand kwam van de tatoeage-artiest zelf. Een zogenaamde customshop in Den Haag, waar iedere tattoo-kunstenaar z’n eigen stijl heeft. Nuis: “De man die deze tatoeage heeft gezet was gespecialiseerd in realistische beelden. Je ziet zelfs, dat het kleine wijzertje van de klok is gespiegeld. Dat vind ik een mooi detail. Ik ben er erg trots op. Het zou erg zijn als ik er nu al spijt van zou hebben. Dit blijft voor altijd zitten. Al staat de klok op m’n tachtigste misschien niet meer op vijf uur, vanwege alle rimpels.”

Nieuwe generatie
Kjeld Nuis is, samen met Gerben Jorritsma, een exponent van de nieuwe generatie schaatsers. Pure trendsetters, die niemand anders nodig hebben om aan  hun imago te werken. De beelden die ze online delen, zijn over het algemeen uiterst spectaculair. Nuis die van een klif afspringt of Jorritsma die met een GoPro het water induikt. Instagram, Twitter en Facebook; ze doen het allemaal.

Waarom het in het verleden zo vaak mis ging, vroeg ik hem vorig jaar. “Stel, ik wil jou nu een klap voor je kop geven,” zei Nuis. “Dan kan ik heel veel geluid maken en dreigend naar je toe komen, maar dan gebeurt er niks. Of ik kan je gewoon, zomaar uit de losse pols een tik geven. En die is wel raak. Zo is het met schaatsen ook. Ik was veel te gespannen. Niet lekker los. Het was allemaal zo geforceerd. Ik wilde teveel en dan gaat het niet. Ik ben ten onder gegaan aan de spanning. Toen ik de baan op kwam dacht ik: wat een lekker ijs! Maar het startschot had nog niet geklonken of ik raakte volledig verkrampt. Ook al zei ik van tevoren nog dat daar geen sprake van kon zijn. Het was gewoon too much. Ik kan er niks anders van maken. Heerlijke beginnersfoutjes. Je kunt nog zo goed bezig zijn, nog zo goed trainen, maar als je niet op het juiste moment presteert heb je daar allemaal niks aan. Laten we hopen dat het allemaal bij het volwassenwordingsproces hoort.”

Progressie
Sven Kramer koos vorig jaar bewust voor de Lotto/Jumbo-ploeg omdat hij als specialist op de 5 en 10 kilometer zijn 1500 wilde verbeteren. En waar kon dat beter dan bij de ploeg van coach Jac Orie, met snelheidsduivels als Nuis, Smeekens en Groothuis in de gelederen? Met zijn wereldbekeroverwinning op de 1500 meter blijkt Nuis nu meer te hebben aan Kramer, dan andersom. Waar Nuis nu aanwijsbaar progressie boekt op de middenafstand, daar vallen de resultaten van Kramer op de 1500 meter voorlopig tegen.

2015-02-07 18:43:38 HEERENVEEN - Kjeld Nuis is in gesprek met Jac Orie na zijn winst op de 1000 meter tijdens de wereldbeker schaatsen korte afstanden. ANP VINCENT JANNINK
Kjeld Nuis is in gesprek met trainer Jac Orie

Ander type mens
Lange afstand schaatsers zijn een ander type mens, stelt Nuis. “Iemand als Sven Kramer wil altijd moe zijn. Met fietsen bijvoorbeeld: ze gaan altijd hard. Wij fietsen meestal om de benen even los te gooien. En bij het inrijden op het ijs merk ik het ook. Zit je ineens 31’ers te rijden, dat deden wij voorheen echt nooit. Moet je soms ook wel een beetje voor oppassen. Maar voor mijn 1500 meter is het heel goed dat die jongens erbij zitten. Zij hebben veel aan onze snelheid, dat is goed voor hun eerste ronde. En zij zijn weer goed voor onze laatste ronde.”

2015-10-30 18:45:15 ENSCHEDE - Kjeld Nuis tijdens de 500 meter tijdens de KNSB-cup schaatsen op IJsbaan Twente. ANP VINCENT JANNINK
Kjeld Nuis in actie op de 500 meter eerder dit jaar tijdens de KNSB-cup

Gevraagd naar nieuwe doelen in zijn schaatsleven zegt Nuis onomwonden dat hij ‘eerst maar eens moet leren pieken op het juiste moment’. “Voor de rest ga ik geen verwachtingen uitspreken. Wat heb ik eraan als ik zeg dat ik straks wereldkampioen ga worden? Ik weet, dat deed ik voorheen wel en ik ben er ook nog steeds van overtuigd dat ik het kan, maar ik heb geen zin meer om bepaalde dingen over mezelf af te roepen.”

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: schaatsen.