Spring naar de content

De heerlijke soap van wethouder Vincent van den Bosch uit Steenbergen

Het zijn de ‘guilty pleasures’ van de politieke watcher. In de nu eendelige serie ‘Kleine berichtjes over politieke relletjes in kleine dorpjes’: de Steenbergse wethouder Vincent van den Bosch stapt op. Een drama van House of Cards-achtige allure in verschillende bedrijven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Laten we bij het begin beginnen. Van den Bosch verwierf bekendheid nadat hij op straat, terwijl hij wist dat hij gefilmd werd, ruzie maakte met een lokale vlogger, deze uitschold, intimideerde en een duw gaf.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

“Je was een leuke dorpsgek, Vladimir, maar dat is nu over (-). Er missen gewoon een paar hersencellen bij jou”, waren onder meer de claim to fame van de gezagsdrager. Het filmpje werd op Youtube ruim 111.000 keer bekeken.

Een slip of the tongue kan iedereen overkomen, maar je tien minuten laten opfokken door een ‘dorpsgek’ is een brevet van onvermogen. Op een voorname positie als wethouder – of het nu een gemeente van 25.000 of 100.000 inwoners – worden basisomgangsvormen geëist. Of het na een lange dag werken en mogelijk een paar drankjes is, doet er niet zoveel toe. Als je het doet als er een camera op je snufferd staat ben je simpelweg ongeschikt. Stel je nu eens voor dat je een week later met zo’n kerel om de tafel moet.

Eerst kwamen uiteraard de excuses; zou Van den Bosch ermee wegkomen. Het moet gezegd worden, hij kroop op briljante wijze in de slachtofferrol: “Mijn gezin kreeg voor deze vergadering een doodsbedreiging, maar ik treed niet af.” (Even los van de ernst van een doodsbedreiging: des te meer reden om er de brui aan te geven, zou ik zeggen.)

Inmiddels hadden ook de landelijke media er lucht van gekregen (Steenbergen was kort ervoor landelijk nieuws vanwege een uit de hand gelopen bijeenkomst over vluchtelingen) en Quote viste een dubieus gegeven uit het handelsregister (iets met Poolse escorts) en vond uit dat Van den Bosch Audi’s kreeg van iemand die door hem ‘jeweetwel’ wordt genoemd. (Wat een script!). De vraag was niet meer óf, maar wanneer het Vogelaartje van Van den Bosch hem fataal zou worden.

Naar eigen zeggen treedt Van den Bosch niet af vanwege zijn ontoelaatbare gedrag, maar een ‘sfeer van bedreigingen’. Vele malen vager dus dan de eerder gemelde doodsbedreiging die géén reden was om op te stappen. Maar wie denkt dat de hypocrisie met Van den Bosch verdwenen is uit Steenbergen komt bedrogen uit.

De lokale afdeling van D66 – waar Van den Bosch wethouder voor was – is teleurgesteld dat Van den Bosch er de brui aan geeft omdat hij na zijn excuses gewoon tot de orde van de dag had moeten kunnen over gaan.

Bovendien vindt de partij dat enkele Steenbergse politici ‘aan de hand van het filmpje oneigenlijke argumenten gebruiken om een bestuurder te slachtofferen, in plaats van dat het probleem bij de kern wordt aangepakt’. De kern van het probleem ligt blijkbaar niet bij Van den Bosch, volgens de Democraten. “D66 acht het onacceptabel dat openbaar bestuurders op een dergelijke wijze worden bejegend. Zo ga je niet met elkaar om.”

Veel ronder wordt een cirkel niet.

Onderwerpen